Головна Новини Бізнес економіка Українці перестали платити за газ - АПЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці перестали платити за газ - АПЕ

Стало відомо, в яких регіонах України критична ситуація із заборгованістю з газу

18 листопада 2020, 12:25 comments2546
Поділіться публікацією:

Кількість домогосподарств, які мають борги за спожитий газ, в жовтні поточного року збільшилася до 60% в порівнянні з попередніми періодами, повідомили в Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ), що об'єднує 30 постачальників природного газу.

Українці перестали платити за газ - АПЕ

"З огляду на, що протягом літа — початку осені споживачі поступово погашали борги, накопичені за попередній опалювальний сезон, а вересень відрізнявся низьким споживанням, то ситуація з боргами виглядала більш оптимістично. Зараз же, за підсумками жовтня, ситуація з оплатою ресурсу стрімко погіршується: за узагальненими даними членів асоціації, кількість домогосподарств-боржників збільшилася до 60%", — сказав перший заступник голови правління асоціації Євген Нацвін-Степанов.

За його словами, причиною зниження рівня розрахунків є, зокрема, заборона на відключення боржників і на нарахування їм штрафів та пені через карантин.

"Закон №530-IX позбавив постачальників одного з найбільш вагомих важелів впливу на боржників можливості обмеження і відключення за несплату. В результаті значна кількість громадян просто перестала платити за спожиті ресурси", — зазначив Нацвін-Степанов.

При цьому в АПЕ звернули увагу, що частка газових боргів є найзначнішою в структурі заборгованості населення за ЖКП.

"За даними Державної служби статистики України, борг населення за спожитий природний газ та послугу з його доставки на початок жовтня 2020 року перевищив 21,1 млрд грн із загального боргу населення за житлово-комунальні послуги в обсязі 54,3 млрд грн. При цьому борги за тепло і гарячу воду станом на 30 вересня склали 16,3 млрд, за поставку і розподіл електроенергії — 4,98 млрд гривень", — повідомив заступник голови правління АПЕ.

За його словами, найбільш критична ситуація із заборгованістю — в Донецькій, Одеській, Харківській та Дніпропетровській областях: борги жителів кожного з цих регіонів перевищують 2 млрд грн. Найкраще побутові споживачі платять за газ в Рівненській, Кіровоградській та Черкаській областях.

У АПЕ висловили побоювання, що в разі непогашення українцями боргів за газ і ЖКП країну в розпал опалювального періоду може очікувати колапс комунальної системи.

Крім цього, систематичні неплатежі ведуть до накопичення боргів, які потім споживачам буде ще складніше погасити, відзначили в АПЕ,

"Після закінчення карантинних обмежень постане питання припинення газопостачання неплатників і будуть вжиті заходи стягнення заборгованості в судовому порядку, а також інші небажані наслідки", — акцентував Нацвін-Степанов.

Нагадаємо, експерт спрогнозував, що українцям в цьому сезоні доведеться платити за газ більше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Mikle

22 листопада 2020, 15:26

А всё потому, что цены должны быть СПРАВЕДЛИВЫМИ!. А не такими, как этого хотят наши (и не очень наши) вороватые правители. Отпускная цена для населения по тому же газу не должна превышать его себестоимости 30-40%, что составит по факту 60-70 баксов за тысячу кубов за газ внутренней добычи. Газ добывают государственные компании, поэтому сказки про "мировые цены" тут неприемлемы, поскольку речь идет о безопасности государства.


Новини