Головна Новини Бізнес економіка Українцям в цьому сезоні за газ доведеться заплатити більше - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям в цьому сезоні за газ доведеться заплатити більше - прогноз

Експерт зазначає, що цей опалювальний сезон є по-своєму унікальним і перехідним у впровадженні ринку газу

18 листопада 2020, 04:45 comments1916
Поділіться публікацією:

Прогнозується зростання платіжки за газ для побутових споживачів. Про це "Коментарям" розповів виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Українцям в цьому сезоні за газ доведеться заплатити більше - прогноз

За його словами, в опалювальному сезоні 2020-21 більшість ризиків сфокусовано на ціновому факторі та забезпеченні платежів, а не на відсутності палива як такого.

"Цей опалювальний сезон є по-своєму унікальним і, знову ж таки, перехідним у впровадженні ринку газу. Споживачі зіткнулися з кількома малозрозумілими і непрокомуніційованими змінами традиційної оплати за газ. І вони значно дезорієнтують", — заявив Павлюк.

По-перше, до газу окремо нараховують оплату за доставку (раніше це просто було в тарифі на газ). По-друге, ціну на газ для населення уряд перестав регулювати — і вона значно змінюється. По-третє, постачальника газу можна міняти. Вже з липня почав працювати ринок газу, і споживачі можуть вибирати і постачальника газу, і тарифний пакет. Ринок газу був введений в період, коли ціни газу були низькими. Але зважаючи на брак інформації і досвіду, більшість споживачів не підписали довгострокових угод за літніми цінами. І тому їх щомісячна квитанція може вирости дуже істотно.

"У ситуації з поставками газу для потреб централізованого опалення, до кінця опалювального сезону продовжує діяти регулювання ціни постановами Кабміну. Тому цілком імовірна ситуація, при якій газ для теплокомуненерго (ТКЕ) може бути дешевше газу для побутових споживачів (що, загалом, було б правильно)", — зазначив експерт.

Відзначається, що, на жаль, не відбулося суттєвих змін у формуванні тарифів на тепло. Як і в минулі роки, так і зараз, зберігається формальна процедура встановлення нового тарифу на тепло при зміні ціни на газ, яка триває два або більше місяців.

"Тому, буде повторюватися ситуація тарифних розривів, при якій при зміні ціни на газ для ТКЕ, постачальники тепла ще два місяці повинні постачати його за старою ціною, а купувати газ за новою. Це призводить до збитків підприємств, потреби дотацій містами своїх теплокомуненерго і подальшого зростання заборгованості, — пояснив Павлюк. — Тому з великою ймовірністю можна прогнозувати зростання платіжки за газ для побутових споживачів, зростання потреби в субсидіях для вразливих груп, також подальшу збитковість теплопостачальних підприємств — і мільярдні вливання міськими бюджетами коштів для підтримки своїх теплокомуненерго".

Нагадаємо, в Україні введена нова модель ринку газу. Експерти сказали, з якими проблемами вже зіткнулися українці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини