Головна Новини Бізнес економіка Українським аграріям видали 20 млрд грн кредитів на посівну
commentss НОВИНИ Всі новини

Українським аграріям видали 20 млрд грн кредитів на посівну

Основну частину грошей було залучено за програмою портфельних гарантій

6 травня 2022, 12:29
Поділіться публікацією:

У рамках програми "Доступні кредити 5-7-9" станом на 5 травня поточного року українські банки видали сільськогосподарським виробникам кредитів на 19 млрд 819 млн грн.

Українським аграріям видали 20 млрд грн кредитів на посівну

Програмою "Доступних кредитів" скористалося понад 7 тисяч фермерських підприємств. Фото: Мінагрополітики

Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України, основну частину було залучено за програмою портфельних гарантій 80%, що становить 13 млрд 431 млн грн.

При цьому, за даними Мінагрополітики, кількість сільгоспвиробників, які залучили кредити, становила 7 тисяч 194.

У міністерстві зазначають, що представники аграрного бізнесу можуть залучити кредит на суму до 60 мільйонів гривень терміном на шість місяців. При цьому сплата відсотків відсутня. Водночас, 20% від суми кредиту гарантує позичальник, а решту – держава.

У заставу можна оформити майно клієнта чи поручителя, обладнання, транспортні засоби, нерухоме майно, а також основні засоби, які купують за рахунок кредитних коштів.

У міністерстві наголосили, що обмежень щодо кількості землі в обробці немає, однак є ключова умова – треба підпадати під визначення сільськогосподарського товаровиробника.

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, на сьогоднішній день банки намагаються максимально спростити умови для аграріїв у процесі отримання такого кредитування.

Зокрема, як зазначив міністр, влада просить банкірів мінімізувати для аграріїв бюрократію та збільшити до максимуму прозорі правила гри на ринку.

"Тому багато банків надають кредитування, висуваючи одну ключову вимогу: прибуткову діяльність хоча б за один із двох останніх звітних років для тих, хто вже давно на ринку, та наявність бізнес-плану для новостворених господарств. Щотижня витримуються досить високі темпи виділення кредитів – на день банки видають від півмільйона до майже мільярда грн аграріям", – розповів Сольський.

На даний момент понад мільярд грн вже залучили аграрії восьми областей: Кіровоградська (2 млрд 570 млн грн), Вінницька (2 млрд 175 млн грн), Київська (1 млрд 906 млн грн), Дніпропетровська (1 млрд 718 млн грн), Одеська ( 1 млрд 642 млн грн), Полтавська (1 млрд 426 млн грн), Волинська (1 млрд 261 млн грн), Львівська (1 млрд 67 млн ​​грн).

Загалом граничний обсяг державних гарантій на портфельній основі у 2022 році, з урахуванням вільних лімітів 2021 року, становить 26 млрд 953 млн грн.

Раніше повідомлялося, що представники організацій "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) та "Всеукраїнської аграрної Ради" закликають Кабінет міністрів та Міністерство аграрної політики та продовольства затвердити перелік тимчасово окупованих територій, а також районів, де ведуться бойові дії.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмігаль назвав одним із головних завдань уряду проведення посівної у тих регіонах нашої країни, де немає активних бойових дій. При цьому, як заявив Шмигаль, пріоритетом є продовольчі культури.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини