Головна Новини Бізнес економіка Український прем'єр закликав міжнародні компанії повернутись: чи почують вони
commentss НОВИНИ Всі новини

Український прем'єр закликав міжнародні компанії повернутись: чи почують вони

Експерти висловилися з приводу того, чи повернуться іноземні компанії, які покинули Україну

4 червня 2022, 13:41
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав міжнародні компанії, які працювали в Україні відновлювати свою роботу вже зараз, як це зробила більшість українських підприємств у безпечних регіонах. Як оцінюєте такий заклик? Чи достатньо українська влада зробила для того, щоб іноземному бізнесу хотілося повернутися сюди?

Український прем'єр закликав міжнародні компанії повернутись: чи почують вони

Фото ілюстративне / Pixabay

Політика влади не сприяє покращенню інвестиційного клімату

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"На мій погляд, офіс президента Зеленського, як і уряд Зеленського, так само, як і парламент Зеленського, проводять ту саму політику Зеленського. Тому ділити державну машину на якісь окремі гілки влади немає сенсу. Усі рішення сьогодні ухвалюються у ставці верховного головнокомандувача. Тому ми можемо просто аналізувати політику Зеленського. З моменту перемоги на виборах у 2019 році і до початку широкомасштабного російського вторгнення президент Зеленський показав, що жодних обіцянок в економічній сфері, жодних спрощень, покращень бізнес-клімату не буде".

Експерт нагадує, що не було прийнято жодного Указу президента, не було підписано жодного закону, підзаконного акта, постанови, спрямованої на розширення економічної свободи, на економічне зростання, залучення інвестицій.

"Навпаки, все підписане президентом Зеленським було спрямоване на ускладнення податкового законодавства, на посилення контролю та регуляцій, на збільшення повноважень чиновників, на погіршення інвестиційного клімату, – наголошує Павло Себастьянович. – За час з 24 лютого 2022 року до сьогодні точно так само, як і до війни, жодної вимоги бізнесу щодо спрощення правил ведення бізнесу, спрощення звітності, скорочення регуляцій та перевірок, скорочення держапарату, звільнення одіозного антириночника Гетьмацєва ( голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.) виконано не було".

Тому, зізнався експерт, він не бачить жодних передумов для повернення хоч якихось інвестицій та відновлення роботи підприємств, що зупинилися.

"Польща, країни Балтії надають підприємцям простір без перевірок, без здирства, без корупції, з низькими ставками за кредитами, зі зручними податковими системами. Тому я не бачу причин, чому міжнародні компанії відновлюватимуть роботу в Україні. Ми всі чекаємо на звільнення Гетьманцева і на початок економічних реформ", – резюмує Павло Себастьянович.

Треба не закликати їх повертатися, а експропріювати їхні активи

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, уряд має створювати умови для роботи бізнесу, який уже сам визначається про те, де, як і коли починати чи продовжувати працювати.

"Ті міжнародні компанії, які підтримують Україну – і так працюють, незважаючи на війну. А ось ті, хто припинив свою роботу і, по суті, ввели таким чином санкції проти України, продемонстрували ворожу нам політику. Тому треба не закликати їх повертатися, а експропріювати їхні активи та використовувати для розвитку вітчизняного бізнесу", – вважає експерт.

Юрій Гаврилечко зазначає, що така економічна політика уряду має супроводжуватись і відповідною інформаційною кампанією, причому й у західних ЗМІ також. З дуже чітким меседжем: весь бізнес, який пішов з України, допомагає таким чином Росії.

Як повідомляв портал "Коментарі", якими є ризики для вкладників у світлі підвищення ставок за кредитами та депозитами, а також облікової ставки НБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини