Головна Новини Бізнес економіка Уповільнення інфляції в Україні: наскільки реалістичним прогноз НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Уповільнення інфляції в Україні: наскільки реалістичним прогноз НБУ

За прогнозами глави Нацбанку Кирила Шевченка, інфляція сповільниться в кінці 2021 року до однозначних рівнів і поступово повернеться до мети 5% річних у 2022 році

9 вересня 2021, 17:51
Поділіться публікацією:

Національний банк України прогнозує прискорене зростання цін в найближчі місяці і уповільнення інфляції в кінці 2021 року. Також НБУ прийняв рішення підвищити облікову ставку з 8,0% до 8,5%.

Уповільнення інфляції в Україні: наскільки реалістичним прогноз НБУ

Уповільнення інфляції в Україні - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" прогнози регулятора, а також його дії і дії всієї української влади в стримуванні цін.

Висока облікова ставка не дає кредитуватися, робить гроші ще більш дорогими, тому стримує інфляційні процеси

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков звертає увагу, що колишні прогнози НБУ щодо інфляції виявилися не виконані.

"Вже зараз в середньорічному вимірі інфляція — на рівні 10%, хоч спочатку прогнозували 8%, а потім — 9,6%. Швидше за все, за осінь буде ще зростання. Не бачу підстав говорити про уповільнення темпів інфляції до кінця року, як прогнозують в НБУ. Зараз збільшаться тарифи, ціни, все це підстьобне інфляцію. І немає важелів, щоб вона пригальмувалась", — зазначає Олексій Плотніков.

Коментуючи зростання облікової ставки, він пояснює, що таким чином НБУ намагається стримати інфляцію.

"Висока облікова ставка не дає кредитуватися, робить гроші ще більш дорогими, тому стримує інфляційні процеси", — підкреслює експерт.

На його думку, владі слід було раніше звертати увагу на те, як формуються ті чи інші ціни й тарифи. І в разі потреби займатися їх регулюванням.

"Але держава ні в що не втручалася. Це і призвело до того, що інфляція вийшла за прогнозовані межі, — вважає Олексій Плотніков. — І, думаю, вона буде ще більшою на 1 січня 2022 року".

Те, що ми зараз спостерігаємо, називається відкладений попит

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що нічого надординарного не відбувається. І що зростання інфляції — нормальний процес.

"В минулому році була маленька інфляція через тотальний карантин. Те, що ми зараз спостерігаємо, називається відкладений попит, — каже експерт. — Багато хто в 2020-му сидів без роботи, а хто працював, боявся щось "зайве" купити. В результаті у нас була інфляція усього в 3%. В цьому році буде більше за 10%. І це нормально. У тих же США інфляція побила історичний рекорд — вона зараз більше 5%, тоді як зазвичай менше 2%".

Олександр Охріменко акцентує, що висока інфляція зараз у всіх країнах. І пов'язано це, за його словами, з тим, що період масових локдаунів практично скрізь завершився. І як звичайні споживачі, так і бізнес в цілому, почали "наздоганяти" те, що втратили роком раніше.

"До того ж, — продовжує експерт, — є база порівняння. Після падіння навесні-влітку минулого року, вже до його кінця ціни почали зростати. Так що, з точки зору математики, у нас, дійсно, буде до кінця року деяке уповільнення темпів інфляції. Але дії уряду до цього не мають ніякого стосунку. Як і те, що НБУ підвищив облікову ставку. У нас це не працює. Нацбанк підвищував її і раніше, в тому числі в цьому році. І що, інфляція зменшилася? Як бачимо, ні".

Раніше експерти озвучили економічний прогноз на осінь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини