Головна Новини Бізнес економіка В Україні хочуть по-новому виплачувати пенсії: відомі подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть по-новому виплачувати пенсії: відомі подробиці

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, як в Україні планують змінювати систему пенсійного забезпечення та чому потрібно ввести накопичувальну пенсію

6 квітня 2021, 19:00
Поділіться публікацією:

Щоб збільшити пенсії в Україні удвічі-втричі, необхідна зміна самої системи пенсійного забезпечення. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

В Україні хочуть по-новому виплачувати пенсії: відомі подробиці

Пенсійна система України. Фото з відкритих джерел

За його словами, за часи незалежності в Україні так і не була запущена повноцінна накопичувальна пенсія. Йдеться про таку систему, коли людина протягом трудового життя відкладає кошти на свій особистий пенсійний рахунок.

"Така система працює в більшості заможних країн і таку систему ми вже цього року плануємо запустити в Україні", — заявив голова уряду.

Для цього Кабмін пропонує ввести таку модель:

- 2% зі сплачених людиною податків йдуть на її особистий пенсійний рахунок;

- 2% від ЄСВ, який сплачує за людину роботодавець;

- можна обирати пенсійний фонд, який далі інвестуватиме її кошти;

- інвестиції можуть відбуватися лише у надійні фінансові інструменти;

- можна буде забрати всі накопичені кошти відразу або ж отримувати виплати рівними частинами та навіть залишити частину своїх виплат у спадок.

Шмигаль зауважив, що накопичувальна пенсійна система в жодному разі не скасовує солідарну, а буде додатковими виплатами.

Зазначається, що перехід України на нову пенсійну систему  стане тривалим процесом, який займе кілька років. Концепцію продовжать обговорювати в уряді, залучивши експертів і нардепів.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про строки та суми індексації пенсій в Україні у 2021 році. Планується три етапи підвищення.

Раніше повідомлялося, що в Мінсоцполітики хочуть по-новому рахувати прожитковий мінімум. Голова Мінсоцполітики розповіла, які категорії населення будуть у пріоритеті.

Як пояснила міністр, реальний прожитковий мінімум визначають на основі даних про продуктові набори. Але офіційний і реальний прожиткові мінімуми відрізняються удвічі, тому в міністерстві розглядають варіант введення нової методології підрахунку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини