Головна Новини Бізнес економіка В Україні обговорюють "копієчку" Ахметова
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні обговорюють "копієчку" Ахметова

Компанія Ріната Ахметова купує мегават-годину за копійку, а продає за 3000 гривень

25 квітня 2023, 12:35 comments1403
Поділіться публікацією:

ЗМІ та блогери обговорюють надприбутки, які отримує компанія Ахметова ДТЕК, купуючи електроенергію за копійку, а продаючи за 3000 гривень споживачам. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на публікацію  екс-керівника прес-центру компанії "Нафтогаз" Юрія Корольчука у виданні telegra.ph.

В Україні обговорюють "копієчку" Ахметова

Рінат Ахметов

"Писати про схеми в Україні – даремна справа. Вони виростають як гриби. І наївно вважати, що таке неподобство відбувається без пасивної згоди ЄС і США, — зазначає Юрій Корольчук. — "Енергоатом" мав право продати, а ДТЕК купити по такій ціні. Ну якщо пару років усі тішились від того, що канадську важку нафту продавали по ціні "мінус 20 дол" аби лишень забрали і вивезли, то це був ринок, а тепер в Україні по суті аналогічна ситуація – це вже не ринок".

Автор вважає, що єдине, що можна в даному випадку пред'явити Ахметову це монопольну змову. Але перспективи такого звинувачення малоймовірні.

"Питання у тому, якщо був факт змови (а він цілком міг собі бути), то це в Україні глухий кут – ніхто нічого розслідувати не буде. Он — старий "Роттердам плюс" то викопують, то закопують. І лише роблять нерви Ахметову. ДТЕК отримає свою вигоду від зведення свого внутрішнього балансу і продажу електроенергії на експорт", — пише Юрій Корольчук.

Прогноз автора невтішний — ДТЕК і надалі купуватиме електроенергію по копійці, а продаватиме по 3000 гривень, наживаючи надприбутки. Причина цього — відсутність реального ринку електроенергії в країні. Інший можливий варіант — приватизація ДТЕКом "Енергоатому" з приблизно схожими наслідками для населення країни.

"В цілому без "Енергоатому" будь-яка діяльність ДТЕК в Україні приречена на капітуляцію. І жоден ринок не допоможе, жодні гігавати сонячної чи вітрової генерації не врятують. Тому або ДТЕК буде підтримувати існуючу криву модель ринку, або ДТЕК стане першим у чергу на приватизацію "Енергоатому", якщо таке колись відбудеться. Але, звичайно, я поділяю переживання ДТЕК. Коли народ кожен день чує, що пора підвищувати електроенергію до 3, 6 чи 8 грн за кВт, то продаж ДТЕК по 1 копійці буде викликати закономірні похмурі реакції", — пише Юрій Корольчук.

Тим часом, арештована доля Оксани Марченко в ще одному металургійному підприємстві.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини