Головна Новини Бізнес економіка Валютним обмінникам ускладнять життя: ВРУ проголосувала законопроект у першому читанні
commentss НОВИНИ Всі новини

Валютним обмінникам ускладнять життя: ВРУ проголосувала законопроект у першому читанні

У разі прийняття ініціативи, пункти обміну валют зобов'яжуть сплачувати фіксований авансовий внесок з податку на прибуток

7 вересня 2022, 16:40
Поділіться публікацією:

Верховна Рада проголосувала за те, щоб зобов'язати пункти обміну готівкової валюти щомісяця сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі трьох мінімальних зарплат. Тобто 19,5 тис. грн. (6,5 тис. грн.*3).

Валютним обмінникам ускладнять життя: ВРУ проголосувала законопроект у першому читанні

Податки для пунктів обміну валют

У першому читанні документ підтримали 247 народних депутатів. Ініціатором законопроекту №7655 виступив голова податкового комітету Данило Гетьманцев. У соцмережі Telegram він подякував колегам за підтримку ініціативи та підкреслив, що документ націлений на недопущення ухилення від оподаткування прибутку від діяльності у сфері обміну валют.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, небанківські фінансові установи, які здійснюють торгівлю готівковою валютою, сплатили податок на прибуток 7 млн грн, що вдвічі більше за аналогічні операції, проведені через банки.

При цьому середня сума податку на прибуток, сплачена одним валютообмінником, становила близько 145 гривень на місяць (165 грн у першому півріччі 2022 року). Це свідчить, що поточна система оподаткування сприяє тому, щоб пункти обміну валют приховували реальні обсяги своїх операцій.

Автори ініціативи очікують, що вжиті заходи допоможуть знизити тіньову складову небанківського ринку готівкової валюти, а також підвищити податкову дисципліну валютообмінників.

Ми раніше повідомляли, що Національний банк за потреби обмінюватиме безготівкову валюту банків на готівкову. Подібні операції стартують із сьомого вересня. Таким чином вдасться уникнути відмов в обмінних операціях на касах банків, вважають у регуляторі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини