Головна Новини Бізнес економіка Відмова України від імпортованого газу: чи реалістична мета
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова України від імпортованого газу: чи реалістична мета

Експерти проаналізували, наскільки реально втілити план “Нафтогазу” з відмови від імпорту газу в 2023

27 лютого 2023, 10:56
Поділіться публікацією:

Керівник "Нафтогаз" Олексій Чернишов каже, що НАК має намір уникнути імпорту газу цього року завдяки нарощенню внутрішнього видобутку. “Коментарі” запитали в експертів, чи реалістична ця мета за нинішніх обставин. 

Відмова України від імпортованого газу: чи реалістична мета

Фото: pixabay


На думку директора енергетичних та інфраструктурних програм​ Центру Разумкова Володимира Омельченка, це амбіційна задача.


“Чи буде це реалізовано? Важко зараз сказати. На мій погляд, це малоймовірно, оскільки війна, а по-друге, сьогодні НАК Нафтогаз по суті монополізував багато в чому газовий ринок України, величезні заборгованості на сьогодні — 80 млрд грн і зростають. Тим часом приватні компанії зараз не в кращому стані — вони змушені закачувати у підземні сховища газ, оскільки не можуть його реалізувати на внутрішньому ринку через зниження попиту. А зі сховища вони теж не можуть його забрати й реалізувати по ринковим цінам, бо ринок зарегульований”, — каже він. 


Щоб виконувати програму збільшення видобутку, треба провести дерегуляцію й демонополізацію ринку природного газу, й створення умов для інвесторів, які б вкладали в розробку й освоєння нових родовищ, додав експерт. 


На думку Олександра Хмелевського, кандидата економічних наук, незалежного експерта, “Нафтогазу, швидше за все, таки доведеться імпортувати газ в 2023 році, інакше споживання газу доведеться ще більше скорочувати. А це означає зупинку ще більшої кількості підприємств та збільшення відключень населення та підприємств від електроенергії.


“В 2020-му Україна імпортувала 9,2 млрд куб. м газу, в 2021 році його імпорт знизився до 2,6 млрд куб. м. Проте таке зниження було викликане наявністю значних запасів природного газу в українських газосховищах, який залишився з 2020 року. Тобто зменшення імпорту газу може бути викликано різними причинами — скорочення споживання чи наявністю запасів в газосховищах. В 2022 році, за попередніми даними, Україна імпортувала лише 1,5 млрд куб. м газу, що є найнижчим показником за всю історію Незалежності. Таке скорочення є результатом суттєвого зниження споживання газу в Україні, яке було викликане війною та обмежувальними заходами. Так, частина підприємств зупинилися або обмежили свою роботу через військові дії, мільйони людей виїхали за кордон. Все це призвело до скорочення споживання. Також масові відключення електроенергії, які відбувалися в Україні восени та взимку, в значній мірі були обумовлені дефіцитом газу”, — пояснив спеціаліст.


Він зазначив, що для реалізації плану “Нафтогазу” державні компанії мають наростити видобуток на 8 %, а приватні на 16 %. 


“Збільшення видобутку газу під час війни виглядає занадто амбітним завданням, — продовжує Хмелевський. — Тому навряд чи воно буде виконано. Але навіть якщо ці плани будуть виконані, то в кращому разі видобуток газу повернеться на рівень 2021 року Також слід звернути увагу на те, що на початку опалювального сезону “Нафтогаз” не закупив достатні обсяги газу. Взимку Нафтогаз планував закупити 2-3 млрд.куб.м імпортного газу для проходження опалювального сезону. Зараз немає даних щодо того, чи здійснив він ці закупівлі. Якщо здійснив, то імпорт газу в 2023 році вже відбувся”.

Експерт зазначає, що після закінчення опалювального сезону залишки газу в газосховищах суттєво знизяться, а отже доведеться закуповувати газ для нового опалювального сезону. МВФ вважає, що в 2023 році Україні потрібно буде імпортувати близько 5 млрд куб. м газу. Ця цифра виглядає достатньо реалістичною, резюмував фахівець.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ааааа

27 лютого 2023, 11:29

Секс без обязательств: без денег, все анонимно, реальные девки с реальными фото, без шлюx и кидал. Здесь девки сами хотят и первые пишут, я уже не первую снимаю здесь ----- https://min.lc/vix


Новини