Головна Новини Бізнес економіка Відновлення закупівель дизпалива в РФ: чи варто шукати «зраду»
commentss НОВИНИ Всі новини

Відновлення закупівель дизпалива в РФ: чи варто шукати «зраду»

Експерти оцінили відновлення Україною закупівель дизельного палива у «Роснефти»

27 травня 2021, 15:55
Поділіться публікацією:

Україна відновила закупівлі дизельного палива в Росії. Оператором поставок від "Роснефти" стала фірма Socar New Enegry, яка входить у групу азербайджанських держкомпаній SOCAR. Що це означає і чи варто шукати в цьому "зраду", як це роблять деякі українські політики? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

Відновлення закупівель дизпалива в РФ: чи варто шукати «зраду»

Ситуація на ринку палива. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Суттєвого впливу на ціноутворення в Україні це не зробить"

Експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД "SunOil" (мережа АЗС) Леонід Косянчук впевнений — те, що замість Proton (раніше єдиним постачальником нафтопродуктів "Роснефти" в нашій країні була компанія Proton Energy Group S.A., але з 1 квітня вона припинила поставки в Україну на тлі порушення кримінальних справ проти афілійованої з нею компанії "Глуск", що володіє роздрібною мережею АЗС. Останню пов'язували з нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, — прим. ред.) тепер буде SOCAR ніякої "зради" немає.

"Як кажуть, святе місце — порожнє не буває! — зазначає Леонід Косянчук. — Суттєвого впливу на ціноутворення в Україні це не зробить. У нас інші фактори впливають на ціноутворення: ціна нафтопродуктів на зовнішньому ринку і курс НБУ".

При цьому експерт попереджає, що якщо наші правителі сліпо приєднаються до санкцій щодо Білорусі (за примус літака Rynair до посадки та затримання співзасновника TG-каналу "NEXTA" Романа Протасевича, який знаходився на його борту), то може виникнути тимчасовий ситуативний дефіцит палива. Але, знову ж таки, він навряд чи серйозно вплине на ціноутворення на АЗС.

"Не вірю, що зупинка поставок із Білорусі може відбутися з ініціативи Лукашенка. Український ринок дуже важливий для Білорусі в частині наповнення бюджету. Чого не можу сказати про наших правителів: там прогноз наслідків, як показала практика, не здійснюється. А для перебудови каналів імпорту потрібен якийсь час, тому існує загроза тимчасового ситуативного дефіциту. Ну і залишається проблема "Укрзалізниці" з можливістю перевезення значного обсягу нафтопродуктів із портів до споживачів", — зазначає Леонід Косянчук.

"У найближчі кілька тижнів почалися б проблеми"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що рішення компанії "Роснефть" поставляти паливо через азербайджанського постачальника SOCAR сприятиме стабілізації українського ринку нафтопродуктів.

"Якби воно не було прийнято, то в найближчі кілька тижнів почалися б проблеми, — зазначає експерт. — Після зупинки поставок палива Proton Energy Group S.A. у нас не вистачало приблизно половини місячного споживання. Про це багато йшлося. До речі, за наявною інформацією, ті 100 тисяч тонн, які до нас надійдуть тепер із РФ через SOCAR, усе одно не розв'яжуть проблему. Трейдерам потрібно десь шукати ще приблизно до 100 тисяч тонн".

За словами Дмитра Марунича, ресурс, який заміщається (близько 100 тисяч тонн за дизпаливо) — лише частина потенційного дефіциту, який утворився після припинення поставок у квітні.

"І якщо ситуація не зміниться, це дає шанс внутрішнім переробникам (насамперед Укртатнафті) наростити обсяги виробництва і свою присутність на українському ринку. Причому не тільки бензину (торік Україна забезпечувала свої потреби наполовину), але і за дизпаливо, де наші переробники поки відстають, — пояснює експерт. — Це буде великим плюсом, бо створить і додаткові робочі місця, і додану вартість відповідного продукту на території України. Можливо, допоможе наростити переробку, чого ми не бачили давно. Тож у недопоставках російського дизпалива на український внутрішній ринок є і плюси".

Нагадаємо, експерт прокоментував ціни на бензин і дизельне паливо в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини