Головна Новини Бізнес економіка Відстрочки РРО не буде: чому Зе-влада відмовилася йти на зустріч малому бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Відстрочки РРО не буде: чому Зе-влада відмовилася йти на зустріч малому бізнесу

Відстрочення застосування касових апаратів ФОПам не бачити - "слуги народу" здебільшого не з'явилися на голосування

18 грудня 2021, 16:32 comments1583
Поділіться публікацією:

Під час позачергового засідання 17 грудня Верховна Рада не змогла підтримати законопроект №6376 щодо відстрочення застосування касових апаратів (РРО) для фізосіб-підприємців (ФОП). Що це означає? Чому Зе-команда так поводиться по відношенню до малого та середнього бізнесу? Чи все робиться правильно? Які можуть бути наслідки? Відповіді на ці запитання спробували знайти в інтерв'ю порталу "Коментарі" від наших експертів.

Відстрочки РРО не буде: чому Зе-влада відмовилася йти на зустріч малому бізнесу

Мітинг підприємців. Фото: Страна

Влада забула, що за розвитком малого та середнього бізнесу – майбутнє України

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко вважає, що влада, приймаючи рішення про обов'язкове застосування касових апаратів для ФОП, зробила велику помилку. А саме – не опрацювала питання, не винесла його на обговорення громадськості, не опитала та не дізналася думки самих підприємців.

"Тобто, влада самостійно ухвалила таке рішення та самостійно задокументувала. Зрештою зустріла опір. І замість того, щоб визнати свою помилку та запропонувати рішення, яке задовольнило ФОП, продовжує нав'язувати їм те, до чого вони сьогодні не готові, – зазначає експерт. – У результаті напруга зростає, а це нікому не потрібно".

Олександр Вовченко нагадує, що карантинні обмеження та падіння економіки і так вдарили по малому та середньому бізнесу.

Але замість відчутної підтримки підприємцям з боку влади, замість спрощення ведення бізнесу – ми отримали додаткові ускладнення та додаткові хвилювання суспільства. Владі потрібно проводити професійні консультації з підприємцями доти, доки не буде досягнуто консенсусу. І не забувати, що за розвитком малого та середнього бізнесу – майбутнє України", – резюмує кандидат економічних наук.

Вже зараз дрібний бізнес згортається, бо не може потягти величезні тарифи за світло та газ

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зізналася, що те, що відбувається, нагадало ситуацію, коли жертва насильства запитує – чому зі мною так вчинили?

"Оскільки знають, що можуть – це головна причина всіх рішень. Все, що не вкладається у логіку бізнесменів, самозайнятого населення, фермерів – цілком логічно з погляду нинішньої влади. Головна проблема тут – невідповідність очікувань, – пояснює експерт. – Всі ці вдало вкинуті слогани на кшталт "він добрий хлопець із народу, він такий самий, як ми, ми їх зробимо, весна прийде, садити будемо, гірше не буде". Люди й досі живуть цими слоганами. А ніхто не намагався їм відповідати. Ну, актори не продовжують грати роль після закінчення зйомок. Тобто люди були впевнені, що хлопці з народу зроблять якнайкраще людям. А вони зробили якнайкраще собі. І електорат ніяк не може зрозуміти, як так, за що з ними так вчинили".

На думку Тетяни Лупової, влада знищує малий та середній бізнес, бо він їй не потрібен.

"Послідовники китайської моделі, як вони самі себе називали, мабуть, вважають, що українці мають стати дешевшою робочою силою, а країна – сировинним придатком. Це якщо уявити, що всі вміють рахувати. Що буде далі? Багато хто закриється або піде в "тінь". Вже зараз дрібний бізнес згортається, бо не може потягнути величезні тарифи за світло та газ, – зазначає експерт. – Електрика для підприємств виявляється непідйомною розкішшю. Бізнес змушений піднімати ціни на свою продукцію чи послуги, а споживач не готовий платити. Наразі ще додалася проблема РРО. Хтось закриється та поповнить лави безробітних, хтось поїде за кордон, де умови зрозумілі та прогнозовані. У будь-якому разі, ми втрачаємо самозайняте населення, яке здатне аналізувати, брати відповідальність на себе та наповнювати скарбницю. У результаті отримаємо кризу, створену свідомо та цілеспрямовано".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти поділилися своїми оцінками, яким був 2021-й для українського бізнесу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини