Головна Новини Бізнес економіка Яким був 2021-й для українського бізнесу: експерти назвали плюси та мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким був 2021-й для українського бізнесу: експерти назвали плюси та мінуси

Експерт розповіли, з якими проблемами зіткнулися підприємці у 2021 році та завдяки чому вдалося уникнути затяжної економічних проблем

16 грудня 2021, 10:00
Поділіться публікацією:

Незабаром закінчиться 2021-й рік і тому саме час звернути увагу на підсумки цього року від підприємців, бізнесу України, від якого залежить економічне становище країни. Які негативні та позитивні моменти можна відзначити? Що виявилося гіршим/кращим, ніж могло бути – і чому? В цих питаннях розібралися в інтерв'ю виданню "Коментарі" від наших експертів.

Яким був 2021-й для українського бізнесу: експерти назвали плюси та мінуси

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Фактично бізнес перебуває у кризовому стані. Відбувається тотальне згортання бізнес-активності

Голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич пройшовся по негативних моментах року, що минає.

"Відбулася втрата багатьох напрямків підприємницької діяльності у зв'язку з коронакризою, падінням купівельної спроможності, непродуманою, навіть безглуздою податковою, фінансовою та адміністративною політикою сьогоднішнього політичного режиму. Можемо констатувати зменшення як виробничих, так і торгових потужностей. Зменшення надання товарів та послуг на ринку. Фактично ми перебуваємо у кризовому стані. Відбувається тотальне згортання бізнес-активності. Підприємці переживають часи переформатування у зв'язку з новими реаліями, на ґрунті вищезгаданих криз", – пояснює експерт.

Безумовно, по підприємцях вдарили карантинні обмеження у зв'язку з коронакризою, які вводить влада.

"Удар прийняв на себе, перш за все, мікробізнес, який і так страждає від додаткової фіскалізації, посиленої з 1 січня 2021 року. Це реалізатори дрібної побутової техніки та дрібних ювелірних виробів, сільські сімейні аптеки, – перераховує Сергій Доротич. – По сільським аптекам ситуація просто кричуща. Тисячі їх закрилися у маленьких населених пунктах, у селах та селищах. Це вже проблема соціального характеру, коли місцеве населення не може отримати доступ до медикаментів – і вимушене витрачати час, кошти та ресурси на те, щоб дістатисядо аптек більших населених пунктів. Обсяг реалізації у сільських аптеках — незрівнянно менший, порівняно з розташованими у великих містах. А фіскалізація, що веде до додаткових витрат, однаково б'є по всіх. Якщо міська аптека на день може наторгувати десятки, а часом і сотні тисяч гривень, то сільська на місяць – близько 10-20 тисяч. Тобто річний виторг – у районі 300 тисяч. При тому, що річні додаткові витрати у вигляді фіскалізації (реєстратори розрахункових операцій – РРО, бухгалтерська звітність, обслуговування, адміністрування) коштуватимуть 100 тисяч щорічно".

Значно впала купівельна спроможність населення. Торгові центри, ринки буквально порожні, зазначає експерт. Зрозуміло, що у столиці це не так видно. Але прибутки підприємців упали майже вдвічі, запевняє Сергій Доротич.

"Величезною проблемою є те, що підприємці змушені виконувати непродумані вимоги влади. Відбуваються навіть соціальні конфлікти. Коли підприємець змушений обмежувати права та свободи громадян, не пускати деяких у приміщення у зв'язку з карантинними вимогами. У результаті потоки споживачів змінюють свої напрями, – зазначає експерт. – У зв'язку із цими обмеженнями стрімко розвивається тіньовий сектор. Адже влада все навантаження щодо фіскалізації, додаткової звітності, адміністрування, виконання карантинних заходів поклала на легальний бізнес, який можна проконтролювати, оштрафувати. На цьому тлі процвітають нелегальні перевізники, нелегальні реалізатори товарів та послуг. Вони знаходяться поза радаром контролю державних інституцій. Отримують величезну преференцію та створюють конкуренцію легальному сектору. Це дуже негативна тенденція. І ми бачимо небажання влади боротися із нелегальним сектором. Максимум відбувається констатація, що в нас половина економіки у тіні, кожна друга реалізація товару та послуг фактично нелегальна. І водночас навантаження падає саме на легальний бізнес".

Враховуючи нестабільну політичну, економічну ситуацію, конфлікт на Сході та постійні розмови, що на нас ось-ось нападуть – ніхто не думає про додаткові інвестиції чи розширення бізнесу. Усі сидять як на пороховій бочці і не думають про глобальні плани розвитку, наголошує Сергій Доротич.

Він резюмує:

"Малий та середній бізнес – далеко не олігархи, але вони теж потрапляють під каток так званої деолігархізації, під соусом якої держава приймає ті чи інші закони. Заяви Арахамії, Гетьманцева, Любченка у стилі "китайського досвіду" та бажання перевірити доходи, починаючи з 1995 року, це дуже негативні сигнали як для внутрішнього інвестора, так і для зовнішнього. Підприємець не зобов'язаний був, згідно з чинним законодавством, зберігати податкову звітність понад три роки. А тепер його лякають перевірками протягом останніх чверть століття. Усі ці недалекі рішення, у тому числі на найвищому законодавчому рівні, автоматично підтягують і економічні проблеми – як у звичайних громадян, так і насамперед – у підприємців, які найболючіше реагують на подібні непродумані законодавчі зміни".

Ми не без втрат виходимо з 2021 року, але наслідки значно менші, ніж очікувала експертна спільнота

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу. Руслан Соболь спробував знайти цього непростого року позитивні моменти для представників підприємницької армії.

"2021 став підтвердженням того, що бізнес як явище, підприємництво як вид діяльності практично ніщо знищити не може. Адже господарська діяльність – це люди. А де люди, там є комерція, там є підприємницький дух. Попри всі обставини, які мали серйозно похитнути підприємницький дух в Україні, ми вижили і будуємо плани на майбутнє", – каже Руслан Соболь.

Він наголошує, що у розвинених економіках цього духу менше. Там, щоб він жив, потрібні серйозні фінансові впливи. Що відбувається. Але в Україні так не виходить. І все тримається саме на ентузіазмі, кмітливості, загартованому дусі.

"Ми не без втрат виходимо із 2021 року. Але наслідки значно менші, ніж очікувала експертна спільнота та представники реального сектора зокрема, – продовжує експерт. — Рік, що минає, показав, що ті, хто лише думав вийти в інтернет, відкрити там свої майданчики (торгові або за послугами), або кинувся туди, або згортає діяльність. Ми бачимо переломний момент, коли господарське поле розділилося на тих, хто збирається й надалі розвивати свою діяльність, зокрема застосовуючи новітні технологічні інструменти – і тих, хто доживає свій господарський шлях, залишаючись виключно в офлайні. Питання часу, коли вони зникнуть із конкурентного поля. І це певною мірою закон еволюції, закон ринку".

Також цей рік показав, як важливо розраховувати лише на себе, впевнений Руслан Соболь.

"Тут, як у медалі, є дві сторони, – пояснює він. — З поганого — держава не піклується належним чином про сектор, який генерує додаткову вартість товарів та послуг. З хорошого – такий стан речей змушує бізнес ставати сильнішим. Розуміти, що ніхто крім тебе не вирішить твої проблеми, не закриє твою дебюторку, не допоможе виплатити зарплату твоєму персоналу. Це вчить нас вибудовувати стратегію, підходити до неї більш виважено, скрупульозно. Саме тому я вважаю, що доброго більше. Відбуваються глобальні події, серйозні процеси, які роблять нас сильнішими, мудрішими, далекогляднішими. Тому я з надією та оптимізмом дивлюся у 2022-й".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розібралися, з якими труднощами зіткнулися українські підприємці найближчим часом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини