Головна Новини Бізнес економіка Влада не використовує весь потенціал співробітництва з Китаєм: що втрачає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада не використовує весь потенціал співробітництва з Китаєм: що втрачає Україна

Поки влада на чолі з Володимиром Зеленським упускає можливості, Віктор Медведчук намагається налагодити зв'язки з Китаєм

8 серпня 2020, 13:56 comments1158
Поділіться публікацією:

Співпраця України з Китаєм має величезний потенціал, але наша влада дуже слабо його використовує. Про це пише на сайті "Кореспондент" економічний оглядач Роман Губрієнко, коментуючи указ президента Володимира Зеленського надати безвізовий режим для громадян КНР.

Влада не використовує весь потенціал співробітництва з Китаєм: що втрачає Україна

Зокрема, Губрієнко звертає увагу на те, що українська влада на чолі із Зеленським не використовує транзитний потенціал України для участі у стратегічному проєкті Китаю "Один пояс — один шлях". За його словами, цей проєкт охоплює території, на яких проживає близько 63% населення Землі. Крім того, загальний обсяг імпорту та експорту товарів між Китаєм і країнами-учасниками вже досягає позначки в 1,5 трлн дол., Що становить до 40% світового ВВП і до 50% від загального обсягу глобальної торгівлі.

"Дивись, і не довелося б з простягнутою рукою перед МВФ стояти. Але такий варіант не влаштовує США і МВФ, які бачать в КНР свого конкурента. А так як в Київ звикли заглядати в рот Вашингтону, то логічно, що китайці зацікавлені у співпраці тільки з тими українськими політиками, хто є самостійні фігури, а не виконують команди з "вашингтонського обкому", — зазначає Роман Губрієнко.

Разом з тим, за словами оглядача, з кожним днем з'являється все більше фактів, які свідчать про те, що китайці давно налагодили відносини — тільки не з "зеленими", а з опозицією в особі Віктора Медведчука.

"Неспроста глава політради "Опозиційної платформи — За життя" є найбільш цитованим українським політиком в китайських ЗМІ. Зокрема, державне інформаційне агентство КНР "Сіньхуа" з особливою увагою стежить за активністю політика", — звертає увагу автор.

Роман Губрієнко вважає, що інтерес Китаю викликаний "не тільки тому, що фракція партії Медведчука у Верховній Раді створила міжфракційне об'єднання "Один пояс — один шлях" з метою сприяти однойменним китайським проєктам". Він звертає увагу на те, що "грантові експерти" раптом виявили, що Віктор Медведчук — це найближчий союзник Китаю в Україні.

"І в цьому ключі в новому світлі виглядає ініційований Віктором Медведчуком і Ренатом Кузьміним скандал навколо діяльності військових біолабораторій Пентагону, тому що сьогодні США вже не звинувачують Китай у "створенні і розповсюдженні коронавірусу", — зазначив він.

Роман Губрієнко впевнений, що співпраця з Китаєм відкриє безліч нових можливостей для України.

"Наприклад, поки Україна випрошує кредити у ЄС і МВФ, Китай тільки за період 2016-2018 рр. вклав в білоруський індустріальний парк "Великий камінь" майже півмільярда доларів прямих інвестицій", — наводить аргументи економічний оглядач.

"Втім, все закономірно. Поки в РБ модернізували залізницю, будували нові автомагістралі і створювали інвестиційні майданчики, в Україні "Укравтодором" керував Славомір Новак, заарештований в Польщі за підозрою в корупції, а в наглядовій раді "Укрзалізниці" працювали "професіонали", на кшталт Сергія Лещенка", — підсумував Роман Губрієнко.

Раніше "Коментарі" писали, що постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман відмовився підтвердити, що діюча програма Фонду в Україні йде за планом (on track).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини