Головна Новини Бізнес економіка ВВП України скоротився на понад 30% у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

ВВП України скоротився на понад 30% у 2022 році

Мінекономіки попередньо оцінює падіння ВВП на 30,4% за підсумками минулого року.

5 січня 2023, 13:45
Поділіться публікацією:

Падіння внутрішнього валового продукту України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% [±2%], що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

ВВП України скоротився на понад 30% у 2022 році

Фото: https://pixabay.com/


Застосовуючи непрямі методи розрахунку та інструменти моделювання аналітики відомства дають попередню оцінку ВВП. 


“З урахуванням оперативної оцінки Держстату реального ВВП за 3 квартали 2022 року (у I кварталі 2022 року зменшення порівняно з I кварталом 2021 року на 15,1%, у ІІ кварталі 2022 року – на 37,2%, у ІІІ кварталі 2022 року — на 30,8% відповідно), падіння ВВП за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% [±2%] (зростання на 3,4% у 2021 році)”, — йдеться у повідомленні.


У Міністерстві економіки зауважили, що це об’єктивно найгірший результат з часів незалежності, однак він кращий, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення (тоді оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і глибше). 


“При цьому у грудні падіння ВВП оцінено на рівні — 34 [±2%], що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад (падіння ВВП на рівні 37 [±2%]) (відповідно IV квартал – падіння на рівні 35,5 [±2%]), ураховуючи певну стабілізацію ситуації з енергопостачанням після обстрілів у листопаді”, — зауважили у відомстві. 


Однак подальші атаки з боку рф завдали пошкоджень енергетичній інфраструктурі, що продовжувало чинити тиск на настрої бізнесу та його активність.


Перший віцепрем’єр-міністр — міністр  економіки Юлія Свириденко зауважила, що у 2022-му економіка  країни зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків та пошкоджень, заподіяних рф. 


“Успіхи сил оборони України на полі бою, злагоджена робота Уряду й бізнесу, незламний дух населення, швидкість відновлення зруйнованих/пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури вітчизняними службами, а також системна фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів дозволили втримати економічний фронт та продовжувати рух у напрямку перемоги", — резюмувала міністерка. 

Раніше ми писали, що підприємства, що купують електроенергію з ЄС, будуть забезпечені безперебійним струмом. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини