Головна Новини Бізнес економіка Як працюють антиросійські санкції й на які кроки має піти світ для тиску на росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Як працюють антиросійські санкції й на які кроки має піти світ для тиску на росію

В чому особливості санкцій проти росії й коли вони мають подіяти

8 червня 2022, 17:49
Поділіться публікацією:

Економіст Павло Шеремета в ефірі розповів, в чому особливості економічних санкцій проти росії й коли побачимо ефект та за яких умов. За його словами, прийняті ЄС та США пакети санкцій проти рф таки працюють, однак в росії велика економіка. Якщо порівнювати її з Україною, то різниця у ВВП була в 10 разів до війни 2022 року.

Як працюють антиросійські санкції й на які кроки має піти світ для тиску на росію

Фото ілюстративне / Pixabay

Експерт наголошує, що санкції на рівні держав та вихід з ринку росії іноземних компаній, інвесторів, мереж та корпорацій теж дає свій результат, але українцям "потрібно налаштовуватися, що це робота на роки і, може, на десятиріччя".

Мета всіх цих заходів — послабити росію й Україні це дається страшною ціною. Процес буде тривати надалі, однак є нюанси, що можуть нівелювати санкційний вплив на рф. На руку росії грає підвищення ціни на нафту, яке прогнозують до 170 доларів за барель та підвищення ціни на зерно на міжнародних ринках. Павло Шеремета говорить, що якщо ціна на нафту виросте до прогнозованого рівня, то це нівелює ефект санкцій. Тому бачимо активність Джо Байдена в перемовинах з іншими нафтовими постачальниками з Близького Сходу, щоб не допустити такого сценарію.

На думку експерта, є три ключові моменти в санкціях. По-перше, треба ввести повне ембарго на нафту та газ з росії. Наразі країни Заходу проводять перемовини з Індією, яка збільшує закупівлі нафти за низькими цінами з рф. Ведеться робота з нею, щоб перетягнути країну в демократичний табір. Наразі росії важко продати нафту без дисконту. По-друге, треба відключити повністю банки від SWIFT (поки що було відключено 7 банків та Сбербанк), фактично росія зайшла в дефолт, говорить економіст. По-третє, треба починати юридичний процес націоналізації російських активів в інших державах. Однак це буде складний процес й сподіватися на всю суму не варто.

Наприклад, в США є інтерес — занадто швидкі дії в цій сфері можуть спричинити ситуацію, коли інші гравці не захочуть тримати гроші в доларах. Тому США будуть діяти обережно, щоб не зруйнувати фінансовий світопорядок.

Міністр Дмитро Кулеба запропонував ЄС одразу ж приймати сьомий пакет пекельних санкцій проти агресора. В його основі мають бути: секторальні санкції у сферах енергетики, фінансів і торгівлі; персональні санкції проти російських чиновників та багатіїв; передбачення та унеможливлення обходу санкцій росією. Метою всіх пакетів має бути, на думку міністра, припинення експорту з росії товарів, адже це живить її економіку.

Як повідомляв портал "Коментарі", проведено опитування щодо роботи малого бізнесу під час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини