Головна Новини Бізнес економіка Як відключення електроенергії вплинули на бізнес - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відключення електроенергії вплинули на бізнес - дослідження

Через відключення електроенергії підприємства втратили п’яту частину робочого часу, свідчать результати дослідження

18 січня 2023, 17:50
Поділіться публікацією:

Експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій провели чергове Щомісячне опитування підприємств у грудні минулого року. Згідно з ними, в Україні, попри повторювані масовані ракетні атаки рф на нашу критичну інфраструктуру, на майже повну потужність працюють 44% підприємств. Їх частка залишилася майже незмінною, порівняно з результатами опитування за попередній місяць (таких було 43% у листопаді). Про це інформують “Коментарі” з посиланням на офіційну сторінку Інституту. 

Як відключення електроенергії вплинули на бізнес - дослідження

Фото: pixabay.com


Згідно з повідомленням, в останній місяць минулого року найбільше бізнесу дошкуляли саме перебої з електроенергією. При цьому частка опитаних підприємств, які відповіли, що дефіцит електроенергії становить найбільшу перешкоду в їх діяльності, дещо зросла — з 78% у листопаді до 80% у грудні 2022 року. 


За словами виконавчої директорки Інституту економічних досліджень Оксани Кузяків, до атак, у вересні частка тих, хто скаржився на перебої з доступом до електрики, становила лише 4%.


Разом з тим в Інституті повідомляють, що російський терор не підвищив рівень страху бізнесу щодо власної безпеки. Так, 47% суб’єктів господарювання в Україні вважають, що є небезпека для ведення діяльності. Порівняно з листопадом, у грудні ці настрої не змінилися. 


В Інституті зазначили, що через масові відключення електропостачання більшість – 86% підприємств – тимчасово призупиняли роботу, і лише 14% – не мали відключень. Загалом через відключення електроенергії підприємстві втратили п’яту частину робочого часу.  


Утім, як зауважив старший науковий співробітник Інституту Євген Ангел, значна частина бізнесу змогла налагодити роботу в умовах дефіциту електроенергії. 


“Третина опитаних не працювали менш як 10% часу, а 26% — не працювали на 11-25%. І лише 6% підприємств не працювали більш ніж половина часу (51-100%)", — сказав експерт.


“Коментарі” також писали, скільком бізнесам заблокували реєстрацію податкових накладних у грудні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: http://www.ier.com.ua/
comments

Обговорення


Новини