Головна Новини Бізнес економіка Як виготовлення спирту приватними компаніями позначиться на економіці України і алкогольній галузі — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Як виготовлення спирту приватними компаніями позначиться на економіці України і алкогольній галузі — експерт

Видача ліцензій на виробництво спирту приватним компаніям запустить помітні позитивні процеси

16 березня 2021, 17:25
Поділіться публікацією:

Нещодавно в Україні вперше видали ліцензію на виробництво спирту приватній компанії. Першопрохідцем подібних масштабних змін в алкогольній галузі країни стала компанія Nemiroff. Що перша приватна ліцензія означає для України? Наскільки це позитивне явище? Як виготовлення спирту приватними виробниками вплине на країну в економічному плані? На всі ці питання сайту "Коментарі" відповів економічний експерт організації Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов.

Як виготовлення спирту приватними компаніями позначиться на економіці України і алкогольній галузі — експерт

Як виробництво спирту приватними компаніями вплине на економіку України. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

За словами експерта, дана подія запустила позитивні процеси, проте спостерігати їх ми найближчим часом не зможемо.

"Не дивлячись на те, що 1 липня 2020-го року вступив в силу закон, який скасував державну монополію на виробництво спирту, масове приватне виробництво почнеться не раніше 2022-го.

Перша поправка до закону — це обмеження терміном на рік після скасування державної монополії, протягом якого тільки державні підприємства можуть виробляти спирт. Відразу було оголошено про наміри продати в приватні руки 41 завод "Укрспирту". Очікувані залучення — близько $100 млн. Але через вісім місяців тільки один об'єкт був куплений Nemiroff. І в такому стані, що компанія, оголосила про термінову "модернізацію" виробничих ліній, з намірами найближчим часом відкрити виробництво.

Безумовно, відбудеться зміна структури ринку на користь приватних виробників. Конкуренція зросте, що позитивно відіб'ється на якості продукту, і в перспективі збільшить експорт української продукції (в 2019-му році експорт спирту склав $102 млн). Однак залишаються питання про швидкість продажу наступних заводів. Чи не будуть вони навмисно сповільнюватися бюрократичними процесами? Крім того, на деяких заводах виставлені на продаж, виробничі процеси не були запущені, вони простоювали. Тож не дивно, якщо першими "з молотка" підуть саме ті, на запуск виробничих процесів яких потрібен певний час. Так що де-юре державна монополія скасована, а де-факто в 2020-2021-му вона збереглася."

Також сайт "Коментарі" раніше повідомляв, чи можна в Україні продавати алкоголь онлайн і у скільки обійдеться ігнорування Закону.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини