Головна Новини Бізнес економіка Як зміниться курс валют і що буде з інфляцією в Україні: озвучений прогноз на жовтень
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зміниться курс валют і що буде з інфляцією в Україні: озвучений прогноз на жовтень

За словами експерта, ситуація з державними фінансами спокійна

1 жовтня 2021, 12:23 comments1047
Поділіться публікацією:

Економічний експерт, президент Інвестіціонноі̆ групи "УНІВЕР" Тарас Козак озвучив для видання "Коментарі" фінансово-економічний прогноз на жовтень. Фахівець розповів, чого чекати Україні, якими будуть інфляція та курс валют, що на це впливало і може вплинути.

Як зміниться курс валют і що буде з інфляцією в Україні: озвучений прогноз на жовтень

Як зміниться курс валют і що буде з інфляцією: озвучений прогноз на жовтень - фото з відкритих джерел

"Ми пройшли найскладніший місяць в сенсі виплат держборгу. Більше 80 млрд грн виплатили у вересні іноземного боргу. У цьому місяці був останній платіж на мільярд доларів за євробондами, які були гарантовані США. І ситуація навіть не привертала уваги звичайних українців", — говорить експерт.

Тарас Козак зазначає, що ситуація з державними фінансами спокійна. Так, держава менше привернула коштів для фінансування своїх витрат. Але ми отримали в серпні подарунок від МВФ (Міжнародний валютний фонд перерахував Україні гроші в рамках загального розподілу спеціальних прав запозичення серед країн-членів Фонду, що відповідає приблизно 2,7 млрд. доларів — прим. Ред.), що допомогло без напруги пройти найскладніший місяць.

Так що четвертий квартал, за прогнозом експерта, схоже, буде досить спокійним. Не буде особливих різких рухів на валютному ринку. В першу чергу, тому що ціни на український експорт залишаються на досить високому рівні. Менше, ніж було влітку, але все ще на хорошому рівні.

"Бюджет виконується з запасом. Витрати недофінансовані — але це типова ситуація для останнього року. І будемо довиконувати все вже в грудні. І саме тоді можна очікувати якихось коливань на валютному ринку.

У жовтні ж курс буде коливатися на тому ж приблизно рівні, що і раніше — 26,5-27 грн за долар. Менше, думаю, не буде, тому що це не особливо вигідно для бюджету. І Національний банк України, умовно, "тримає" цю позначку, викуповуючи зайву валюту з ринку в свої золотовалютні резерви.

Якщо раптом буде з якихось причин попит більший на валюту, ми можемо відкотитися до рівня трохи вище 27 грн за долар ", — продовжує Тарас Козак.

Інфляція, схоже, не буде знижуватися, зазначає економічний експерт. І залишиться в районі 10% річних. Дорога ціна на енергоресурси змушує виробника "зашивати" її у вартість товарів і послуг. Тому вони ростуть. Тому, незважаючи на спроби НБУ боротися з інфляцією за рахунок підвищення облікової ставки, поки що це не матиме успіху. Принаймні, до кінця поточного року.

Однак є, за словами Тараса Козака, і загрози. Одна з них — висока ціна на газ. Але влада запевняє, що підземні газові сховища досить заповнені, щоб пройти опалювальний сезон.

Ще одна загроза — висока ціна на нафту. Втім, до цього вже звикли. Та й не настільки вона висока, щоб очікувати серйозних криз.

Серед загроз також — посилення бойових дійств на Сході. А є, на думку експерта, висока ймовірність. До того ж, Білорусь все більше опиняється під впливом Росії, і ми чуємо від офіційного Мінська войовничі заяви на адресу України.

"Ще одна з нами з 2020 року — пандемія коронавірусу. В Україні — один з найнижчих темпів вакцинації в порівнянні з Європою. У зв'язку з тим, що практично кожен день встановлюються нові антирекорди із захворюваності, ми практично гарантовано потрапимо до "помаранчевої зони" карантину. І є ймовірність, що в деяких містах, областях, лікарні будуть переповнені. Як наслідок — зупинка деяких економічних процесів. що вдарить по макроекономічним показникам ", — резюмував Тарас Козак.

Раніше експерти для видання "Коментарі" озвучили економічний прогноз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини