Головна Новини Бізнес економіка Які перспективи, що умови для бізнесу в Україні покращаться: про що говорять обіцянки Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Які перспективи, що умови для бізнесу в Україні покращаться: про що говорять обіцянки Зеленського

Мало того, що війна, то ще й податки зростають, фонд зарплати зростає, перевірки посилюються, все це не може не відчувати на собі бізнес

23 січня 2024, 12:30
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 22 січня президент Володимир Зеленський повідомив, що відбулася зустріч уряду із представниками українського бізнесу. Він запевняє, що ознайомився з деталями та дав вказівку зняти складнощі між чиновниками, бізнесом та правоохоронцями. Як пише про деталі зустрічі український Forbes, та пройшла у закритому режимі. А обговорювалися на ній проблеми підприємців в Україні, котрі скаржилися на зростання тиску з боку правоохоронців. Про що говорить те, що відбувається? Чи є надія на позитивні зміни для бізнесу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які перспективи, що умови для бізнесу в Україні покращаться: про що говорять обіцянки Зеленського

Бізнес в Україні. Фото: з відкритих джерел

Важливо знижувати навантаження на бізнес, якому дуже важко

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася такою думкою:

"Український бізнес справді відчуває серйозний тиск з боку правоохоронців, страждає від численних перевірок. І це на фоні того, що він і так ледь виживає, намагаючись максимально підтримувати ЗСУ. У різній формі. При цьому є безліч незрозумілих нововведень щодо перевірок не лише бізнесу, а й громадського сектору. Я розумію, що є зловживання, є люди, які намагаються нажитися на війні. Але таких меншість. Навіщо бити по всьому підприємницькому сектору?".

Надія на найкраще, на думку Ганни Крисюк, є. Вона запевняє, що є чимало донорів, які готові допомагати українському бізнесу.

"Є багато програм США, європейських партнерів. Вони надають гранти на розвиток, масштабування бізнесу, створення нових робочих місць. Так, наш BUSINESSWOMAN Club пропонує 12 воркшопів (від workshop з англ. "майстерня"; формат навчального заходу, який допомагає учасникам здобути знання та одразу їх застосувати), де навчаємо – як отримати такого роду фінансування. Як масштабуватись, як експортувати продукцію, як розвиватись. У цьому ракурсі маємо гарну співпрацю з військово-цивільними адміністраціями. Тож тут є взаємодія бізнесу та влади", – зазначає бізнес-вумен.

Є, продовжує вона, пропозиції щодо створення платформи для взаємодії бізнесу з правоохоронцями. Щоб вони навчилися співпрацювати, а не знаходитися у постійному стані боротьби.

"Дуже важливо робити відповідні кроки. Знижувати навантаження на бізнес, якому дуже тяжко. Мало того, що війна, то ще й податки зростають, фонд зарплати зростає, перевірки посилюються. І ми часом просто не встигаємо стежити за змінами законодавства, – пояснює Ганна Крисюк. – Віримо у краще, робимо для цього все можливе. Сподіваємося, що влада також стане на бік бізнесу, який сплачує податки та підтримує ЗСУ".

Шансів вижити в Україні малого бізнесу практично немає

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич вважає позитивом, що є хоч якась реакція – хоч для якогось бізнесу в Україні. Але сумно, наголошує він, що це, схоже, не стосується малого бізнесу.

"Якщо ти великий, можеш нахопити скільки завгодно – і проблем у тебе не буде. А, якщо ти малий підприємець, незахищений капіталом, зв'язками, не маєш впливу на медіа, політикум, якщо, наприклад, тільки починаєш свій бізнес – то шансів вижити в Україні практично немає. Прикро, що у президента, уряду за чотири роки не знайшлося часу/бажання вивчити ініціативи бізнесу щодо спрощеної системи оподаткування. Щоб кожен міг розвивати свою справу. А з такими підходами, як зараз, в Україні може залишитися лише великий бізнес, – вважає підприємець. – Загалом можна констатувати, що всі наші правоохоронні та перевіряючі структури – абсолютно кишенькові, керовані. Тільки після безпосереднього втручання влади (яка втручається після маси скарг та великого резонансу) вони переглядають свої підходи у відносинах із підприємцями. У результаті ті з них, хто отримав особисту преференцію від вищого керівництва держави, можуть відносно безпечно – безкарно – вести бізнес".

Якщо є якісь зловживання – слід було прозоро розслідувати та притягати до відповідальності, упевнений Сергій Доротич.

"Якщо їх не було – що ми тоді бачили? — Запитує він. – Тиск, рейдерські захоплення, щось ще?".

Суспільство має знати, чому відбувається відвертий тиск на бізнес

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь запевняє, що ситуація із тиском на український бізнес – кричуща. І суспільство, наголошує він, має розуміти, що від вирішення проблем, які створюються нашому бізнесу, багато в чому залежить майбутнє країни.

"Тиск на підприємців неприпустимий навіть у мирних умовах. А тим більше під час війни. Що означає – закриті зустрічі з бізнесом? Це якісь військові операції? Де прозорість? Чому влада не виходить у публічну площину із поясненнями? Що це за міжсобойчики? Суспільство має знати, чому відбувається відвертий тиск на бізнес. Якщо є порушення – пред'являйте докази, відкривайте кримінальні провадження тощо. Якщо ж це робиться з метою одержання хабарів – теж знаходьте відповідальних. І притягуйте до відповідальності здирників", – зазначає експерт.

На його думку, питання взаємовідносин бізнесу та силових структур має обговорюватися у публічному просторі. З аргументами кожної із сторін.

"Недавнє затримання того ж таки гендиректора Concorde Capital Ігоря Мазепи у справі десятирічної давності викликає безліч питань. І не тільки це. Тиск на бізнес – це не лише біда українських підприємців різного масштабу. Це біда України загалом, – наголошує Руслан Соболь. – Те, що відбувається, бачать наші закордонні партнери. Про які інвестиції в таку країну (нехай навіть після війни) може йтися?".

Українському суспільству вважає експерт важливо заявити позицію. Що ми не згодні жити у державі, де править не верховенство права, а кількість зірок на погонах, наближеність до силових структур чи влади тощо.

"Я на своєму економічному фронті воюю саме за правову – справедливу – державу. Впевнений, за це борються наші військовослужбовці. А явні атаки на український бізнес – це відверте завдання шкоди державі. Не лише фінансовий, а й іміджевий удар. Хто порахує, скільки до нас не надійшло через це коштів з-за кордону? Скільки до скарбниці недопоступило податків? Скільки робочих місць не створено? Наголошую – ситуація кричуща. І вона затяглась. Реакція президента запізніла. І закритими зустрічами справу не вирішити. Потрібна відкрита реакція та чіткий план – як українському бізнесу отримати можливість для розвитку, а не виживання", – констатує Руслан Соболь.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на кого направлений законопроєкт про множинне громадянство: чи може він вплинути на мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

24 січня 2024, 14:53

Обещания зеленского ничего не стоят - доказано всеми его действиями с самого начала.


Новини