Головна Новини Бізнес економіка Які умови прописані в меморандумі з МВФ: що і коли має зробити Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Які умови прописані в меморандумі з МВФ: що і коли має зробити Україна

Фонд вже перевів транш на майже 700 млн доларів

24 листопада 2021, 22:00 comments1643
Поділіться публікацією:

МВФ оприлюднив новації меморандуму за програмою stand-by з нашою країною. Програма діятиме  до червня 2022 року.  Фонд вже  перевів транш на майже 700 млн доларів. Про це  інформує "РБК — Україна".

Які умови прописані в меморандумі з МВФ: що і коли має зробити Україна

Відомо умови меморандуму з МВФ (фото з відкритих джерел)

Наша країна за цією програмою взяла на себе низку важливих зобов’язань. Загалом, в оприлюднених документах МВФ зазначено 12 маяків, 8 з них потрібно реалізувати  до наступного перегляду, що відбудеться  в березні 2022 року.

 Вже до кінця цього місяця владі потрібно затвердити бюджет на 2022 рік. Його загальний дефіцит визначено у розмірі 3,5 % ВВП.

 Наступне завдання для посадовців – послаблення критеріїв відбору представників країни в наглядових радах державних банків.

 Фонд вимагає до кінця року завершити та оприлюднити аудит видатків, здійснених з "ковідного" фонду.

Також до кінця року від України чекають завершення та оприлюднення аудиту видатків НБУ. Також  ця банківська установа має прийняти план дій, погоджений МВФ, аби підвищити професійний рівень банківського нагляду.

 Так  само, від Офісу Генерального прокурора вимагають оприлюднити звіт за пів року про результати кримінальних розглядів щодо колишніх власників, менеджерів та інших пов'язаних сторін у кожному вітчизняному  банку. Які були виведені з ринку з початку 2014 року.

В новому році Кабмін прийме дорожню карту, в якій будуть розписані кроки для того, щоб вивести Приватбанк та Ощадбанк на ринок для часткової чи повної приватизації. Це сприятиме, аби до нас прийшли авторитетні міжнародні інвестори.

Фонд також чекає виконання однієї з ключових умов — прийняття законодавчих змін, що стосуються Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.  Це сприятиме поліпшенню процедури відбору посадовців САП та встановлять механізми підзвітності  керівників САП.

Ще одне важливе завдання – завершення перевірки діючих членів Вищої ради правосуддя (ВРП) Радою з етики відповідно до положень нового закону про ВРП.

МВФ чекає від України призначення наглядової ради "Енегроатому", більшість з якої будуть незалежні члени, обрані за прозорою процедурою.

До списку "маяків"  від МВФ не потрапило  питання Антимонопольного комітету (АМКУ). Наша країна дала  обіцянку прийняти закон, який має забезпечити фінансову та операційну незалежність АМКУ.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що міністр фінансів розповів, куди підуть 700 млн доларів кредиту МВФ.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини