Головна Новини Бізнес економіка Які виклики стоять перед економікою України, та що може змінитися у листопаді
commentss НОВИНИ Всі новини

Які виклики стоять перед економікою України, та що може змінитися у листопаді

Зокрема, старший аналітик "Альпарі" Вадим Йосуб вважає співпрацю з Міжнародним валютним фондом головною подією наступного місяця

27 жовтня 2021, 18:36
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які важливі соціально-економічні події можуть відбутися в Україні в листопаді, і що може позитивно, а що негативно позначитися на ситуації в країні.

Які виклики стоять перед економікою України, та що може змінитися у листопаді

Які виклики стоять перед економікою України, і що може змінитися у листопаді - фото з відкритих джерел

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає одним із найгрізніших викликів – енергетичну кризу, яка на нас невблаганно насувається.

"Можливі перебої з електроенергією. Зліт тарифів на газ та пов'язані з цим протестні виступи народу. У Житомирі вже приходили під облгаз, умовно кажучи, бити пику. А в листопаді, коли люди отримають перші платіжки з новими тарифами, взагалі буде спека", – прогнозує Тарас Загородній.

Зі зростанням цін на газ, опалення і так далі – безпосередньо пов'язане зростання цін на все, наголошує експерт. На харчові продукти, на добриво, тому що газ є частиною виробничого циклу.

"На все це накладається зростання цін на пшеницю, хліб у нашій країні. Тому що маємо неконтрольований вивіз на експорт. Незрозуміло, що є у держрезервах. І це призведе до того, що хліб нового врожаю може бути приблизно вдвічі дорожчим, – попереджає експерт. — Ну і — нікуди не подівся, а навіть розгулявся коронавірус. Влада провалила все, що із цим пов'язано. Можливий локдаун у адаптивному вигляді. Нікуди не поділися і корупційні скандали, пов'язані із владою".

Все це разом, упевнений Тарас Загородній, створюватиме гримучу суміш викликів, які можуть закінчитись достроковими парламентськими чи президентськими виборами".

З виконанням тих чи інших обіцянок у нас традиційно – проблеми

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Йосуб вважає, що основна економічна подія листопада для України (яка впливатиме і на соціальні аспекти) пов'язана зі співпрацею з Міжнародним валютним фондом.

"Група співробітників МВФ провела дистанційні обговорення з українською владою з 21 вересня по 18 жовтня. У випущеному за підсумками роботи прес-релізі наголошується, що сторони досягли домовленості на рівні персоналу щодо оновленого набору економічної, фінансової та структурної політики, щоб допомогти впоратися з економічною кризою та кризою в галузі охорони здоров'я, викликаною COVID-19. І все це – за збереження макроекономічних та економічних показників, фінансової стабільності, усунення основних перешкод для приватних інвестицій", – зазначає аналітик.

Він наголошує, що досягнута угода, а також запит влади України щодо продовження програми до кінця червня 2022 року мають бути схвалені Виконавчою радою МВФ. І якщо все буде добре для нас, є шанс отримати близько $700 млн.

Основна увага в узгодженій програмі, за словами Вадима Йосуба, приділяється таким заходам, як:

— повернення податкової політики до умов, сумісних із середньостроковою стійкістю боргу, за одночасного захисту соціально вразливих верств населення, посилення управління доходами та зниження фіскальних ризиків, у тому числі в енергетичному секторі;

— забезпечення незалежності НБУ та зосередження грошово-кредитної політики на поверненні інфляції до цільового рівня;

— забезпечення фінансового здоров'я банків, у тому числі через належне управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватного сектору;

— боротьба з корупцією та просування судової реформи;

— зниження ролі держави та корпоративних інтересів в економіці з метою покращення ділового середовища, посилення корпоративного управління, залучення інвестицій та підвищення потенціалу економіки.

"Зрозуміло, що якщо програму вдасться виконати, це позитивно вплине на соціально-економічний стан України. Ось тільки з виконанням тих чи інших обіцянок у нас традиційно – проблеми", — резюмував експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини