Головна Новини Бізнес економіка З чого складаються і чи зростають доходи українців - Держстат
commentss НОВИНИ Всі новини

З чого складаються і чи зростають доходи українців - Держстат

Половину доходів українці отримують від заробітних плат, ще третину - від соціальної допомоги і трансфертів

6 липня 2021, 20:45 comments1213
Поділіться публікацією:

Доходи українців зростають вже третій квартал поспіль. Щоправда, темпи зростання у I кварталі цього року виявилися меншими ніж у ІV кварталі минулого року — відповідно 1,0% і 5,8%. Про це виданню "Коментарі" стало відомо з оперативних даних, опублікованих на сайті Державного управління статистики (Держстат).

З чого складаються і чи зростають доходи українців - Держстат

Структура доходів населення України у 1 кварталі 2021 року, ілюстрація Держстат

З чого складаються і чи зростають доходи українців - Держстат - фото 2


Загалом, доходи  населення у І кварталі 2021 року становили 983,6 млрд грн, а витрати – 1067,0 млрд грн. Відповідно  зменшення заощаджень склало суму у 83,4 млрд грн. Тобто чи українці стали витрачати більше або зростання доходів українців знецінює інфляційна складова.

За повідомленням Держстату, наявний дохід у розрахунку на одного українця  становив у I кварталі цього року 18 010  гривень.

Загалом структура доходів населення майже наполовину (48,4%) складається із заробітних плат. Близько 15% доходів українці отримують з прибутку та змішаного доходу, 1,6% — від власності, а ще третина доходів складається з соціальної допомоги та одержаних поточних трансфертів. При цьому за останній рік зріс відсоток соціальної допомоги у загальній структурі доходів і зменшився дохід від власності (див. першу ілюстрацію). 

96,5% витрат українців за січень-березень цього року припало на придбання товарів і послуг. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей відсоток зріс на 3 процентні пункти.

Також зросли видатки населення на сплату податків і зменшилися на сплату доходу від власності. При цьому 8,5% усіх своїх витрат у першому кварталі населення профінансувало із заощаджень, тобто фактично українці стали біднішими. 

Водночас із весни цього року українська влада під прапором "амністії капіталу" почала своєрідний "хрестовий похід" на доходи українців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: http://ukrstat.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

7 липня 2021, 06:41

"...фактически украинцы становятся беднее." Скоро перегоним Сьерра-Леоне по нищете! Рэволюция Гыдносты...мать ее.(


Новини