Головна Новини Бізнес економіка Зниження курсу долара: експерти розповіли, кому це вигідно та дали прогноз до кінця 2021 року
commentss НОВИНИ Всі новини

Зниження курсу долара: експерти розповіли, кому це вигідно та дали прогноз до кінця 2021 року

Загалом курс гривні за рік зріс на 2,2 грн

10 листопада 2021, 14:33 comments2289
Поділіться публікацією:

Долар продовжує дешевшати вже кілька тижнів. Як довго триватиме "падіння"? Чому це відбувається? Який курс очікується у найближчому майбутньому? Що корисніше для економіки України – зміцнення чи ослаблення долара? За відповідями на ці запитання журналісти порталу "Коментарі" звернулися до експертів.

Зниження курсу долара: експерти розповіли, кому це вигідно та дали прогноз до кінця 2021 року

Прогноз курсу долара на 2021 рік. Фото з відкритих джерел

За нинішнього ринкового курсоутворення будь-який поточний курс є "справедливим"

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Йосуб зазначає, що тенденція зміцнення гривні триває вже більше як рік — з початку листопада 2020-го. За цей час долар знизився з 28,5 до 26 грн.

"Основна причина цього зміцнення гривні – добрі врожаї зернових, сприятлива кон'юнктура світових цін на основні позиції українського товарного експорту та зростання експорту ІТ-послуг. До кінця року, найімовірніше, ці фактори збережуться, і Новий рік долар може зустріти у діапазоні 25,5–26,0 грн", – прогнозує Вадим Йосуб.

На думку експерта, говорити про користь та шкоду того чи іншого курсу для економіки України – не зовсім коректно.

"Одним суб'єктам вигідна сильна гривня, іншим – слабка. Так, наприклад, тим, хто заробляє у національній валюті, має борги в іноземній валюті, імпортерам вигідна сильна нацвалюта. А тим, хто заробляє в іноземній валюті, має борги у національній, експортерам вигідна слабка гривня. Навіть бюджет бюджету країни не має єдиної "вигоди". Сильна гривня, з одного боку, зменшує збирання податків з експортерів, з іншого – полегшує обслуговування валютного боргу. І за нинішнього ринкового курсоутворення будь-який поточний курс є "справедливим" у тому сенсі, що з урахуванням наявних попиту та пропозиції максимально балансує протилежні інтереси різних суб'єктів економіки. Не створюючи для одних безпідставних переваг, для інших – штучної шкоди", – резюмує Вадим Йосуб.


В умовах COVID-19 та скорочення активностей, українським підприємцям стало вигідніше імпортувати товари з-за кордону

На думку Глави Директорату Асоціації франчайзингу України, віцепрезидента Асоціації інвесторів в Україні Андрія Кривоноса, економіці небезпечна різка зміна курсу.

"Плавання курсу в коридорі, що розуміється, в більшості випадків не має впливу на економіку в цілому. Можливо, у такому разі періодично хтось трохи більше виграє, або трохи більше втрачає, але на стратегію розвитку компаній, на їхню цінову політику це істотно не впливає. Цією ситуацією скористався НБУ, закуповуючи в резерви валюту за найкращим курсом, ніж у жовтні", – пояснює експерт.

Андрій Кривоніс зазначає, що загалом курс гривні за рік зріс (а долар, відповідно, упав) на 2,2 грн.

"В умовах COVID-19 та скорочення активностей, українським підприємцям стало вигідніше імпортувати товари з-за кордону, ніж проводити експортні операції. Можна сказати, що Україна недозаробила валютної виручки, але багато позицій змогла купити дешевше, – пояснює Андрій Кривоніс. – Але так довго не може тривати. Але до кінця року вийти понад 26 грн. долар не повинен. А наступний рік – у разі продовження політичної, економічної та пандемічної картини цього року – ми спостерігатимемо плавання в районі 27,2 – 28,2 грн за долар".


Найближчі сім днів ситуація не буде кардинально змінюватись

Також свою думку щодо цього питання висловила директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re:Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко.

Експерт пояснила, що в Україні на тлі локдауну, зменшення обсягів імпорту та високих експортних виручок курс долара до середини листопада може знизитися ще на 15-20 копійок.

"В умовах карантину валютний ринок млявий, а торгові обсяги низькі. Тому поява на ринку великих продавців (як і покупців) призводить до невеликої паніки, яка посилює імпульс", – каже експерт.

Напередодні, за словами експерта, таким великим продавцем став Укренерго, який залучив від розміщення єврооблігацій 825 млн доларів.

Як показник, на сьогодні, 10 листопада, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 26,09 грн/$. У порівнянні з попереднім банківським днем курс долара знизився на 9 коп. Найближчі сім днів ситуація не кардинально змінюватиметься. Долар на міжбанку торгуватиметься близько 26,05 грн., а готівковий долар у банках торгуватиметься в діапазоні 26,0-26,2 грн", – прогнозує Оксана Чепіжко.

На думку експерта, на загальному балансі нашої економіки те, що відбувається, поки не позначиться ніяк, тому що коливання мають короткий тимчасовий характер, запевняє експерт. Чепіжко підкреслила, що для української економіки в тому стані, в якому вона перебуває зараз, кориснішою була б помірна девальвація гривні та, відповідно, плавне підвищення курсу долара.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" інформувало про те, яким, на думку експертів, буде курс валют в Україні в листопаді та що на це вплине.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини