Головна Новини Бізнес економіка Зростання цін на світових ринках: до чого готуватись українському споживачеві
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання цін на світових ринках: до чого готуватись українському споживачеві

Деякі експерти дають оптимістичний прогноз

27 жовтня 2021, 09:21
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", на що і чому чекати українським споживачам у листопаді, а також,  які загальні тенденції позначаться на цінниках у магазинах.

Зростання цін на світових ринках: до чого готуватись українському споживачеві

Зростання цін на світових ринках: до чого готуватись українському споживачеві - фото з відкритих джерел

Якщо ціна на зовнішніх ринках зростає (а вона зростає), то і в Україні зростатиме

Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов нагадує, що на світових ринках стрімко дорожчають газ, нафта. Як наслідок – і продукти, які так чи інакше пов'язані з ними (а це майже всі).

"Сьогодні на теж добриво ціна скаче щодня. Дорожчають і продукти харчування. Думаю, найближчим часом і на певний період на нас чекає двозначна інфляція, від 10%. Багато залежить і від спекуляцій на ринку. Картельні змови нікуди не поділися. Антимонопольний комітет України – беззубий. 2020-го обіцяли покарати тих, хто штучно підняв ціни на захисні маски, на антисептики – речі, які були гостро необхідні суспільству. Але ніхто покарання ніхто так і не поніс", – зазначає Максим Несміянов.

Він наголошує, що навіть молокопродукти, які влітку традиційно мають бути дешевшими, демонстрували зростання. А зараз вони тим більше рвонуть угору.

"Ми – відкрита економіка. І якщо ціна на зовнішніх ринках зростає (а вона зростає), то й у нас зростатиме. На жаль, світова інфляція розганяється. І все це відображається в Україні. Тому, якщо хочете заощадити, краще закуповувати про запас те, що можна. Ті ж олію, м'ясо, можна заморозити. Дешевше в найближчому майбутньому ці продукти навряд чи будуть, – прогнозує експерт. – Проблема ще й у тому, що управлінням держави у нас займаються люди, м'яко кажучи, недостатньо кваліфіковані. Багато тенденцій можна було спрогнозувати, зробити запаси-закупівлі раніше. Але нічого подібного не було. Що стрімко дешевшає, знецінюється, то це обіцянки наших політиків".

Навіть газова криза та відповідні побоювання напередодні опалювального сезону не сильно впливають на настрої на ринку

Економічний експерт Олександр Гаврутенко не думає, що є передумови значних цінових змін у продовольчому секторі найближчим часом.

Як показує офіційна статистика, індекс споживчих цін на всі групи товарів від місяця до місяця за минулі два роки змінювався на плюс-мінус 1%, незалежно від того, карантинний це період чи ні. До того ж протягом року спостерігалося стійке зміцнення гривні до долара США, також не особливо реагуючи на періоди локдаунів. Навіть газова криза та відповідні побоювання напередодні опалювального сезону не сильно впливають на настрої на ринку", — каже Олександр Гаврутенко.

Він дає оптимістичний прогноз: карантин і зиму ми переживемо без особливих цінових та інших стресів, особливо якщо до фінансової стабільності додасться і стабільно високий рівень здорового глузду та відповідальності у питаннях вакцинації та дотримання інших звичних епідеміологічних заходів.

Через глобальне зростання цін продовжують дорожчати тепличні овочі

Економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак зазначає, що тепличні овочі продовжать дорожчати, згідно зі стандартними сезонними трендами, а також через глобальне зростання цін на них.

Він також наголошує, що можливе незначне зростання цін на картоплю , тому що її скрізь не вистачає.

"Водночас яблуко, швидше за все, коштуватиме стільки ж чи навіть подешевшає, бо його надто багато, – пояснює Андрій Ярмак. – Ну і з'явиться багато імпортних фруктів, насамперед цитрусових".

Раніше експерт озвучив прогноз цін на нерухомість в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини