Головна Новини Бізнес економіка Зростання ціни на газ: хто виграє від держрегулювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання ціни на газ: хто виграє від держрегулювання

Якими методами влада регулює питання тарифів розповіли українські експерти

14 січня 2021, 11:04
Поділіться публікацією:

Питання підвищення тарифів в Україні — один з найбільш обговорюваних. Рішення української влади повернути держрегулювання цін на газ деякі схильні вважати продуманої грою, а дехто заговорив про традиційний для Зе-команди способом "гасіння пожежі". Про те, хто виграє від тарифних танців і наскільки успішними будуть спроби приборкати зростання тарифів розбиралися українські експерти.

Зростання ціни на газ: хто виграє від держрегулювання

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Зеленський намагається грати в супермена"

Політолог Володимир Цибулько переконаний, що тарифні гри — це політтехнологічний сценарій, причому досить примітивний. Але від цього не менш небезпечний.

"Зеленський намагається грати в супермена. Схема проста. Спочатку ціни на газ підіймають вдвічі. Потім, почувши "глас народу", скидають 15% від піднятої ціни. Народ радіє і дякує за порятунок від холодної смерті. Особливо щасливий ядерний електорат Зе", — зазначає Володимир Цибулько.

На його думку, насправді ціни вирішили підняти через падіння споживання газу. Але хвилю протестів тут же осідлали політичні опоненти діючої влади, яка вже дістала всіх.

"І тоді в Офісі президента (бо Кабмін нічого не вирішує) розіграли одному комбінацію. Простеньку, але ефективну. Таку собі півтораходовочку. Зрозуміло, що від цінової істерії виграють політичні спонсори Зе. При цьому існує небезпека прямих закупівель газу в Росії, яку витісняють з багатьох традиційних ринків ", — пояснює політолог.

"Торгівля енергоресурсами перетворилася в збір ренти"

Координатор проекту ГУрУ (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович згоден з тим, що в Україні став модним прийом "завести козу — відвести козу". Тобто — спочатку ввести якусь норму регуляції або тарифи, які ввергає в шок більшу частину населення. А потім трохи послабити. Але в підсумку все одно ситуація для людей погіршується.

"Так, наприклад, було з ФОПами. Спершу вдарили рішенням про введення касових апаратів по 2 мільйонів підприємців (включаючи членів їх сімей, найманих працівників). Потім почали послаблювати регуляторні ініціативи. Але в підсумку від них все одно не відмовилися, лише перенесли. Те ж саме з тарифами. Спершу різко підняли, тепер обіцяють знизити приблизно на 30%. Але ж підвищення все одно буде", — зазначає Павло Себастьянович.

На його думку, ми всі є свідками енергетичних схем. Коли за ігри фінансово-промислових груп і зрощених з ними політиків платить весь народ.

"На наших очах російський газ реалізується в Україні через словацьку прокладку — схема "реверс". В електроенергетиці ми пожинаємо плоди часів Януковича, коли регіоналами розгорталася схема "зелена енергетика". Потім до неї присмокталися інші. Це призвело до хаосу в енергосистемі. Торгівля енергоресурсами перетворилася в Україні в збір ренти, — підкреслює Павло Себастьянович. — Тим часом у нас є свій газ, своя генерація. Чому ми не видобуваємо потрібної кількості? Ця влада, коли прийшла, обіцяла подвоїти видобуток, запевняла, що нам російський газ не потрібен. У разом все одно його купуємо, тільки через якісь прокладки".

Експерт упевнений, що нічого не зміниться, поки при владі будуть перебувати люди, які не бачать іншого шляху "розвитку" України окрім як постійного збільшення податків, тарифів, апарату держчиновників і їх повноважень.

Нагадаємо, що підвищення тарифів на електроенергію, газ і воду викликали обурення серед українців. По країні вже прокотилася хвиля протестів, пов'язаних з подорожчанням життєво необхідних ресурсів. Чим може обернутися такі дії влади, хто з політиків може скористатися ситуацією, що склалася, і яка перспектива "тарифних бунтів" читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини