Головна Новини Бізнес економіка Зростання ВВП і розвиток економіки в Україні: чи справдяться прогнози Світового банку
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання ВВП і розвиток економіки в Україні: чи справдяться прогнози Світового банку

Експерти вважають, що через коронавірусну пандемію кінцеві показники економіки можуть відрізнятися від попередніх прогнозів

9 червня 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

Досить приємні події пророкують у Світовому банку (СБ) для української економіки. За попередніми прогнозами, у нинішньому році ВВП України може збільшитися на 3,8%. Економічні показники не повинні "гальмувати" і протягом наступних двох років, додаючи по 3,1% як у 2022-му, так і в 2023 році.

Зростання ВВП і розвиток економіки в Україні: чи справдяться прогнози Світового банку

Всесвітній банк прогнозує зростання ВВП в Україні. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

При цьому більшість країн, які розвиваються, можуть розраховувати лише на показник близько +2,9%. Цікаво, що в середньому світова економіка за 2021 рік може продемонструвати найбільший приріст ВВП за останні 80 років — відразу до 5,6%.

"Коментарі" попросили експертів пояснити більш простими словами, що означають такі дані. Також фахівці припустили, як Україна може діяти, щоб наша економіка не просто відповідала прогнозу СБ, але й перевершила його.

"ВВП України здатний зробити ривок, повернувшись на рівень 2013 року"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін зазначає, що зміна прогнозів Світового банку є звичною справою.

"У 2020 році через дії політиків, які зупинили в ручному режимі економіку, світова економіка постраждала на рівні Великої Депресії і впала на 3,3% ВВП за оцінкою МВФ. Відповідно, запуск економік по всьому світу на тлі торішнього локдауну дає зростання у 5-6% в 2021 році. Але в такій ситуації це зростання лише на 2-3% за два роки. Тоді як в середньому світова економіка перед 2020-м додавала 3-3,5% щорічно. Це означає, що у 2022 і 2023 роках світова економіка буде мати ще додаткове зростання", — підкреслює фахівець.

Що стосується України, то тут прогнози СБ і МВФ завжди песимістичніші за реальність, акцентує експерт.

"Український інститут майбутнього прогнозував зростання української економіки в базовому сценарії на 4%. Наразі такий же прогноз бачить і Національний банк. Але ситуація розвивається набагато краще, — звертає увагу Данило Монін. — Ціни на наш експорт на максимумі — і стосовно руди, і стосовно продовольства. Зарплати виходять на рівень 500 доларів".

Експерт припускає, що в цьому році ВВП України може зробити ривок, повернувшись на рівень 2013 року.

"Економіка може зрости зі 156 до 180 млрд доларів. А реальне зростання [ВВП] може бути вище 5%. Але щоб економіка "не звалилася" в чергову кризу після падіння цін на наш експорт, необхідно створювати податкові стимули для формування припливу іноземних інвестицій. Але, на жаль, те, що ми спостерігаємо нині, це навпаки — закручування гайок і підвищення податків по всіх фронтах", — резюмує Данило Монін.

"Говорити, що озвучений прогноз СБ стовідсотково збудеться, я б не став"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок звертає увагу, що прогнози СБ раз по раз змінюються за останні 7-8 місяців, враховуючи пандемію та її наслідки. І деякі дані, які публікуються (в тому числі МВФ), не збігаються. І знову коригуються.

"Тому не виключаю, що коригування щодо стрімкого зростання ВВП також буде. Але буде воно стосуватися здебільшого країн, які мають середній або низький рівень розвитку економік, — підкреслює Валерій Клочок. — Адже такі багаті держави як США, Китай, Німеччина, Франція мають серйозний потенціал для розвитку своїх економік. Вони досить швидко виходять із кризи, в тому числі завдяки масовій вакцинації. Відкриваються ринки, відновлюється виробництво тощо".

За словами експерта, так відбувається через неконтрольовану емісію (випуск грошей), яка проводилася в корона-кризовий 2020 рік, щоб підтримати тих, хто втратив роботу.

"Саме передові країни тоді надрукували загалом по всьому світу близько 14 трлн доларів. А нещодавно ООН опублікувала звіт, в якому зафіксовано стрімке зростання цін на продукти харчування. Їх вартість порівняно з попереднім періодом 2020 року зросла в середньому на 40%. Це вказує на неконтрольовані інфляційні процеси в світовій економіці. Тому говорити, що озвучений прогноз СБ стовідсотково збудеться, я б не став", — каже Валерій Клочок.

Що стосується мінімального відкоригованого прогнозу СБ щодо зростання ВВП в Україні, то тут, на думку експерта, багато що залежить від того, чи буде в нашій країні економічний розвиток взагалі.

"Якщо у нас не зміниться законодавча база, якщо ми не станемо вносити зміни до антимонопольного законодавства, якщо залишиться нинішня тарифна політика, це загальмує темпи можливого зростання економіки. Мої прогнози — поки невтішні, — зізнався Валерій Клочок. — У найближчому майбутньому перспектив для зростання української економіки я не бачу. Єдине, що може її "витягнути", — зростання світової економіки. А так ми, як і інші країни, що розвиваються, матимемо позитивний ефект в ракурсі зростання ВВП лише через 2-3 роки".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, в якому стані, на думку глави українського уряду Дениса Шмигаля, перебуває вітчизняна економіка. Детальніше — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які економічні прогнози на найближчий час зробили українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Виктор Родин

10 червня 2021, 12:59

Украина способна приращивать свой ВВП до пяти-шести процентов в год.


Новини