Головна Новини Бізнес економіка Зупинка транзиту газу з РФ: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зупинка транзиту газу з РФ: до чого готуватися Україні

За умовами договору, росіяни зобов'язалися прокачувати не менше 40 млрд кубометрів на рік через українську трубу

10 червня 2021, 19:43
Поділіться публікацією:

Російський "Газпром" поставляє газ в Європу через Україну за умовами транзитного контракту, який діє до 2024 року. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про готовність подати позов проти Росії до Стокгольмського арбітражу за відмову від транзиту через країну.

Зупинка транзиту газу з РФ: до чого готуватися Україні

Зупинка транзиту газу з РФ - фото з відкритих джерел

Чи можливо повне припинення транзиту російського газу через Україну? До чого і як ми повинні готуватися? На ці питання виданню "Коментарі" відповів директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Експерт зазначає, що подати в арбітраж — це право України. Але задається питанням: а з чого раптом Шмигаль вирішив, що "Газпром" відмовиться від контракту до 2024 року? Ніяких заяв з боку "Газпрому" або Кремля не було, підкреслює експерт.

"Газпром фізично може обнулити транзит. Це його право за контрактом. Але він зобов'язаний заплатити за заброньовані потужності, — пояснює Валентин Землянський. — Тобто, для нас проблема носить не фінансовий, а технічний характер: як буде функціонувати українська газотранспортна система (ГТС) і система розподілу газу (СРГ) в умовах нульового транзиту. Чи готова до цього Україна. Наскільки я знаю, оперативного плану реагування на сьогодні немає. Тобто Україна повинна розробити проєкт редизайну роботи і ГТС, і її Оператора, коли Оператор працює в інтересах внутрішнього споживача, а не постачальника газу. У нашому випадку — "Газпрому".

Це все, зазначає Валентин Землянський, досить серйозна і кропітка робота. І на регіональному рівні облгази її вже почали проводити.

"Але необхідна політична воля і координація з боку уряду — це повинно бути рішення загальнодержавного рівня. Ось цим повинна займатися Україна і якомога швидше, а не фантазувати на тему арбітражів з неіснуючих приводів", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, скільки втратить Україна від зупинки транзиту газу із РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини