Головна Новини Бізнес фінанси Чого і чому чекати від гривні у квітні: яким буде курс
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого і чому чекати від гривні у квітні: яким буде курс

Розмір ЗВР, схоже, стане найбільшим за всю історію незалежної України, близько 45 млрд доларів

1 квітня 2024, 10:22 comments2148
Поділіться публікацією:

Україна увійшла в квітень із кращою фінансово-економічною ситуацією, ніж у зимові місяці, але з проблемами щодо посилення обстрілів енергосистеми. Портал "Коментарі" поцікавився в експертів очікуваннями від курсу валют у другому місяці весни. Чого та чому чекати від гривні? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чого і чому чекати від гривні у квітні: яким буде курс

Курс гривні Фото: з відкритих джерел

Чим більше ЗВР, тим стабільніша нацвалюта

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак нагадує, що, згідно з прогнозом на 2024 рік, дефіцит бюджету у нас становитиме від 37 до 40 млрд доларів.

"Тобто, – пояснює він, – щомісяця ми маємо отримувати для покриття цього дефіциту 3-3,5 млрд доларів. Частково це внутрішнє фінансування, але близько 3 млрд. доларів було б непогано залучати із зовнішніх ринків. За січень-лютий ми отримали трохи більше 1 млрд. Це спричинило щомісячне скорочення золотовалютних резервів (ЗВР) НБУ. Але березень суттєво змінив (у позитивний для нас бік) ситуацію на ринку. Ми отримали близько 9 млрд доларів зовнішньої допомоги (4,5 млрд євро від ЄС, понад 1 млрд від Канади, 1,5 млрд від Світового банку тощо)".

У квітні, продовжує Тарас Козак, очікується другий транш від ЄС у розмірі 1,5 млрд. євро. І, коли приблизно 8-9 квітня НБУ оприлюднить розмір ЗВР, той, схоже, стане найбільшим за всю історію незалежної України – 45 млрд доларів.

Це, звісно, впливає на курс. Чим більше ЗВР, тим стабільніша нацвалюта, тим менше коливань, зазначає експерт.

Але, акцентує він, показник курсу встановлюється НБУ виключно з якихось внутрішніх міркувань (щоб українці звикли до коливань, щоби не було різких коливань, щоби курс не стояв на місці тощо).

"Коливання в березні пов'язані з низкою причин. По-перше, певні успіхи рашистів на фронті, нестачі у ЗСУ озброєнь та боєприпасів, переживаннями за те, що фронт може просісти в негативному для нас ключі. По-друге, Україна довго не отримувала необхідного зовнішнього фінансування. Зараз ситуація на ринку стабільна, якихось потрясінь, якщо не буде "чорних лебедів" (непередбачуваних подій) я не чекаю, – каже Тарас Козак. – Тож у квітні-травні курс, гадаю, очікується в районі 38,5-39. У другій половині літа можливе сповзання до 40. Ну, а до кінця року курс буде, швидше за все, 41 грн за 1 дол".

У середині квітня курс може опуститись нижче 39 грн за долар

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін припускає, що НБУ зміцнить грн десь до середини квітня.

"Справа в тому, – пояснює він, – що у березні Україна отримала 9 млрд доларів допомоги. Тоді як за лютий лише 1,2 млрд, а в січні 500-600 млн. Раніше Мінфін змушений був відкладати платежі, бо бракувало коштів. Тому індексація пенсій відбулася лише у березні, коли з'явилися кошти".

Водночас, продовжує експерт, Мінфіну було важливо якомога дорожче продати свої євро. Адже основна сума з отриманих 9 млрд — саме до євро (4,6 млрд поступило нам із ЄС).

"З українцями Мінфін розраховується у грн. І йому важливо було продати євро дорожче. Для цього потрібно було, щоб Нацбанк трохи опустив курс. Що було зроблено. Курс опустився нижче 39 грн, Мінфін викупив якнайбільше, продаючи євро НБУ", – розповідає Олег Пендзін.

Він наголошує, що Мінфін займається забезпеченням фінансування соцпрограм. А НБУ відповідає за інфляцію. Наразі він утримує її нижче 5% (4,2 – 4,3%). Якщо й надалі послаблювати курс, інфляція підскочить.

"Тому в середині квітня я і прогнозую, що курс опуститься нижче 39 грн за долар", — підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що очікувати на фінансово-економічних фронтах у квітні: де можуть бути складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини