Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на пальне в Україні: що відбувається на ринку та чого чекати надалі
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на пальне в Україні: що відбувається на ринку та чого чекати надалі

Експерти розповіли про ціни на нафтопродукти в Україні та які фактори можуть впливати на їхню зміну

26 січня 2022, 11:50 comments1057
Поділіться публікацією:

Що відбувається із цінами на пальне в Україні? Що може статися у лютому? Які фактори можуть вплинути на подорожчання (здешевлення)? Чи реально передбачити, куди хитнуться ціни? Яку роль тут може відігравати українська влада і ті чи інші її дії, фактор погоди, можливої ескалації тощо? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Ціни на пальне в Україні: що відбувається на ринку та чого чекати надалі

Ціни на паливо в Україні. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Середні ціни ринку збільшилися і за все це традиційно заплатили споживачі

Гендиректор ТД "SunOil" (мережа АЗС), експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук нагадує, що роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні, як і раніше, безпосередньо залежать від цін європейського ринку та курсу НБУ – гривні щодо основних валют.

"Імпортні партії оплачуються у доларах за тонну, а акцизи – у євро. Далі одержані цифри множаться на курс НБУ і до результату плюсуємо ще й ПДВ, – пояснює експерт. – А тут ще додала "олії у вогонь" та енергетична криза, що збільшило експлуатаційні витрати роздрібних операторів, як мінімум, у 2,5 рази. У період, коли ціни європейського ринку поводяться "як полохлива гімназистка в безмісячну ніч", а вартість гривні на тлі істерії з приводу можливої агресії РФ демонструє траєкторію підбитого пікіруючого бомбардувальника, намагатися якось прогнозувати ціноутворення на нафтопродукти в лютому – справа така ж невдячна , як і марна".

Леонід Косянчук наголошує: середні ціни січня 2022 року до грудня 2021-го показали зростання близько 60 $/тн, але вже до 25 січня знову повернулися на рівень цін 14 січня.

"Проте горезвісне "держрегулювання" в особі Мінекономіки означило граничні ціни на останню декаду січня зі зростанням 1,33 грн/л за бензином і 1,68 грн/л за дизпаливом (ДП). Як на мене, то це приблизно половина від розрахункового збільшення. Досить, що зниження курсу гривні на 0,5 грн/$, приблизно створює передумови подорожчання бензину на 0,47 грн/л. Якщо ж у цей час вартість бензину на кордоні знизиться на 20 $/тн, то очікуваного зниження ціни в роздріб не відбудеться через зниження вартості гривні на 50 коп/$. Що стосується так званого "держрегулювання", то від нього постраждали насамперед рядові споживачі, – упевнений експерт. – Якщо раніше помірні ціни АЗС преміального сегменту стримувалися низькими цінами "дискаунтерів", то тепер оператори преміального сектора за рахунок збільшення своїх цін у дрібно-оптовому сегменті "підтягують" їхнє ціноутворення ближче до граничних значень, позначених Мінекономіки. Таким чином, середні ціни на ринку збільшились і за все це традиційно заплатили споживачі".

За словами Леоніда Косянчука, очевидно, що ціноутворення лютого, як і раніше, залежатиме від перерахованих вище факторів, на які вплине і ситуація з коронавірусом, і рівень напруженості на кордоні з РФ, що безумовно позначиться на стані національної валюти.

Сьогодні оптові партії дизельного палива можна знайти за ціною від 28,50 до 29,80 грн за літр. Тобто вартість тонни становить 33 500 грн

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський наголошує, що існує дві групи факторів, які чинитимуть тиск на роздрібну ціну нафтопродуктів.

"Перший – це група економічних факторів, серед яких курс долара та вартість нафти на спотових ринках (а вона у першій половині року може сягнути позначки $100 за барель). Друга – це політичні передумови, зокрема напруженість у відносинах із країнами-виробниками. Наскільки відреагує роздрібний ринок України, залежатиме від керівництва уряду", – вважає Максим Білявський.

Він зазначає, що сьогодні оптові партії дизельного палива можна знайти за ціною від 28,50 до 29,80 грн за літр. Тобто вартість тонни становить 33 500 грн.

"Найкраща пропозиція щодо ДП – це прайс Мозирського НПЗ, з групою в Коростені. Там можна придбати літр дизпалива за 28,30 грн. Самовивіз із Кременчуцького НПЗ для оптових покупців становитиме – А92 та А95 відповідно 28,30 та 29,05 грн за літр (у перерахунку на тонни: 37 700 та 38 700 грн). Якщо порівнювати оптові ціни, то вони лише за два тижні січня зросли від 4% до 5%. Ймовірно, до початку березня роздрібна ціна на АЗС зросте ще на 50 коп за літр. Прогнозувати ціни на нафтопродукти для посівної компанії поки що зарано", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" – що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у лютому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини