Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на продукти в Україні: що подорожчає у червні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: що подорожчає у червні

Експерт спрогнозував, ціни на які продукти зміняться в червні

31 травня 2021, 11:12 comments1874
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися прогноз цін на продукти на червень. За яких умов ті чи інші продукти подорожчають або подешевшають? Відповідь — у нашому матеріалі.

Ціни на продукти в Україні: що подорожчає у червні

Ціни на продукти. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Як розповів нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, приблизно до середини червня, чисел до 15-20, триватиме зростання цін на овочі. Приблизно в цих датах воно зупиниться, каже експерт, і почнеться тенденція до його падіння.

"До цього часу на український ринок повинні почати надходити молоді овочі з відкритого ґрунту вітчизняного виробництва. Не відразу, але це змінить тренди і призведе до того, що овочі почнуть дешевшати, — зазначає Пендзин. — І вже в липні ми будемо мати досить велику пропозицію дешевих овочів на внутрішньому ринку".

Різниця між червневими і січневими цінами на овочі, як правило, 60-70%. Експерт каже, що но нині ми фактично маємо пік цін на овочі.

Так, українська продукція представлена ​​парниковими овочами, що досить дорого. Імпорт на 30-40% дешевший, аніж внутрішнє виробництво. Ті ж турецькі томати, вирощені на відкритому ґрунті, дешевше продаються у нас, ніж українські парникові. А українська парникова молода картопля приблизно на 20 грн дорожче (60-70 грн за кіло), ніж турецька або єгипетська, які продають близько 40 грн за кг. При тому, що картопля торішнього врожаю наразі коштує близько 15 грн за кіло. Але вона, додає Пендзин, ніяка.

Хліб, за прогнозами експерта, продовжить дорожчати. У червні — як мінімум на 1,5%.

"Із цим ми будемо жити приблизно до серпня, поки не піде зерно нового врожаю. Тоді побачимо, залежно від урожаю, як зміняться ціни", — пояснив Пендзин.

За його словами, соняшникова олія, яка показала в цьому році рекордне зростання цін, якщо і буде далі дорожчати, то незначно. Перспективи подальшого ціноутворення на неї, знову ж таки, пов'язані з урожаєм. Якщо урожай насіння соняшнику буде досить хорошим, то і ціна на соняшникову олію піде вниз.

Ціна на м'ясо багато в чому залежить від зерна. І якщо очікування на зерно і урожай будуть хорошими, то і м'ясо дорожчати не буде, зазначив експерт. Втім, воно і так не дуже дорожчає.

Свинина за рік майже не подорожчала, курятина — ненабагато. Особливо зросла в ціні яловичина, що пояснюється систематичним падінням поголів'я ВРХ (великої рогатої худоби). У 1946 році, відразу після війни, в Україні було 8 млн голів ВРХ. У 1991-му — 26 млн. А зараз — усього 1,8 млн. Невигідно, дорого тримати ВРХ.

"Молочка може трохи подешевшати, — розповів Пендзин. — Корови дояться сезонно. Коли виходять на літнє пасовище, то надої збільшуються відсотків на 30. Наразі якраз такий період, тож проблем із годівлею немає. Надої молока будуть непоганими, тому ціна на молоко не зміниться або піде вниз на 1,5-2%".

Раніше повідомлялося, що буде з курсом валют у червні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини