Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на продукти в Україні: що подорожчає в травні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: що подорожчає в травні

Експерт назвав продукти, які в травні 2021 року в Україні можуть змінитися в ціні

30 квітня 2021, 13:41 comments1010
Поділіться публікацією:

Травневі ціни на продукти: чого чекати українцям? Що злетить, що опуститься — і чому? Свої прогнози виданню "Коментарі" озвучив економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов.

Ціни на продукти в Україні: що подорожчає в травні

Ціни на продукти. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

За його словами, ціни на продукти продовжать зростання в травні, а почнуть знижуватися тільки в другому півріччі. Так, за результатами березня, Держстат опублікував дані, що інфляція споживчих цін становила 8,5% до березня 2020 року. Хоча ще в 2020 році середня інфляція склала всього 2,5%, проти вже 6,8% за перший квартал 2021 року. І це не межа, впевнений експерт.

Пантюхов зазначає, що ціни ростуть на більшість продуктів. Основні чинники підвищення цін — це зростання цін на нафтопродукти, поступове зняття карантинних обмежень та помірний дефіцит певних продуктів.

Експерт повідомив, що ціни на WTI з початку року зросли на 31,2%, тому в кілограмі курятини або гречки тепер закладені додаткові витрати.

"Зазначу, що незважаючи на зростання ціни в кінці 2020 року — початку 2021 — подальше підвищення цін на нафту не очікується", — додав Пантюхов.

За аналогією з попередніми карантинами в Україні, пояснює експерт, населення активно починає скуповувати продовольчі та непродовольчі товари після зняття обмежень.

"З 1 травня Київ виходить із червоної зони, слід очікувати відновлення роздрібного товарообігу. Адже доходи українців не тільки не впали за період карантину, а навіть зросли — середня доларова зарплата зараз знаходиться на історичних максимумах", — говорить експерт.

За його словами, можна чекати різкого зростання цін на окремі продукти. Як в кінці 2020 року зросли ціни на соняшникову олію через дефіцит сировини, в травні-червні продовжать підвищуватися ціни на гречку.

"Гречка вже в березні подорожчала до 40 грн за кг проти 37,4 грн у січні. Причина — поступове зниження посівних площ і обсягів врожаю. Частково дефіцит заміщається імпортом — але обсяги несумірні. У 2020 році до 2017 року власне виробництво скоротилося на 83 тис. тон, а імпорт зріс лише на 16 тис. тон. Влітку ціни на гречку ймовірно зростуть до 50-60 грн за кг", — прогнозує Пантюхов.

Також, зазначає експерт, українці можуть спостерігати зрівнювання експортних і внутрішніх цін. Виробники, яким вигідніше продавати сировинні товари за кордон, поступово підвищують на них ціни на внутрішньому ринку.

"Зниження цін на продовольчі товари можна очікувати зі здобуттям перших врожаїв ближче до кінця літа. Коли на ринок вийде додаткова пропозиція, і виробники вимушено будуть знижувати ціни", — резюмував Адріан Пантюхов.

Як раніше повідомлялося, експерт розповіла, коли стабілізуються ціни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини