Головна Новини Бізнес фінанси Фінансовий комітет має намір знизити акциз на IQOS на користь «Філіп Морріс Україна» - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансовий комітет має намір знизити акциз на IQOS на користь «Філіп Морріс Україна» - ЗМІ

ЗМІ повідомляють, що компанія «Філіп Морріс» готова викупити акцизні марки на нових умовах відразу на 4,8 млрд грн

1 грудня 2020, 14:03
Поділіться публікацією:

Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики в екстреному порядку готується схвалити поправки до законопроекту № 4065, згідно з якими акциз для IQOS й інші ТВЕНи виросте на 200% замість 320%, як планувалося раніше. Про це повідомляє УНН.

Фінансовий комітет має намір знизити акциз на IQOS на користь «Філіп Морріс Україна» - ЗМІ

Фото: Гордон

У законопроекті йдеться про акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН). Найбільш популярні в ніші — IQOS від "Філіп Морріс Україна". УНН повідомляє, що саме ця компанія наполягала на тому, щоб замінити 320%-ве підвищення акцизу на ТВЕН на щорічне збільшення на 50% протягом 2022-2025 років або на 200% в 2021 році й на 20% в наступні роки.

За інформацією джерел УНН, "Філіп Морріс" готує гарантійний лист про те, що вони готові викупити акцизні марки на нових умовах відразу на 4,8 млрд грн. Відзначається, що саме таку суму закладав в бюджет Мінфін, коли акциз на ТВЕН планували підвищувати на 320%, а не на нинішні 200%.

За даними УНН, податкові зміни, вигідні "Філіп Морріс Україна", нібито могли пролобіювати близький до Офісу президента тютюновий олігарх Борис Кауфман і нардеп від "Слуги народу", заступник голови фінансового комітету Андрій Холодов.

Відзначається, що 4,8 млрд це тільки разовий платіж. Надалі, якщо законопроект № 4065 буде прийнятий в такій редакції, компанія "Філіп Морріс" може виявитися в більш вигідних податкових умовах, на відміну від інших виробників тютюнових виробів, яких зниження акцизу не торкнеться. Це може спричинити значне порушення балансу на тютюновому ринку і остаточне знищення там будь-якої вільної конкуренції.

Нагадаємо, експерти заявили про нову спробу обмежити тютюнову галузь в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини