Головна Новини Бізнес фінанси Гривневий туризм та інфляція: чому НБУ підняв курс долара одразу на 25% - хто від цього виграв
commentss НОВИНИ Всі новини

Гривневий туризм та інфляція: чому НБУ підняв курс долара одразу на 25% - хто від цього виграв

Поки більшість громадян хапаються за голову, аналізуючи наслідки від стрибка курсу долара, заповзятливі громадяни намагаються на цьому заробити

22 липня 2022, 18:30
Поділіться публікацією:

"Розморожування" НБУ курсу долара, як і прогнозувалося, викликало панічні настрої серед населення. Пішли розмови про підвищення цін на продукти, вже багато мереж АЗС підняли ціни на бензин і дизель. Далі більше – деякі заповзятливі громадяни знімають гривню з рахунків та везуть її через кордон з метою обміну за фіксованими курсами в іноземних банках. Потім офіційно куплену іноземну готівку везуть назад або перераховують. Про що це каже? До чого спричинило нове валютне регулювання від НБУ? Чого чекати далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Гривневий туризм та інфляція: чому НБУ підняв курс долара одразу на 25% - хто від цього виграв

Долари. Фото з відкритих джерел

НБУ підняттям курсу долара на 25% зробив, перш за все, позитивну справу для експортерів

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков пояснює:

"У коригуванні офіційного курсу гривні до долара я не вбачаю нічого надзвичайного. Курс у 29 грн за 1 долар було зафіксовано одразу після початку широкомасштабного російського вторгнення, з 24 лютого 2022-го. Та фактичні всі п'ять місяців існував як офіційний курс. При тому що є ринковий курс. Його можна було бачити у валютних кіосках, у тому, за якими курсами розраховували одна з одною комерційні структури, які закладають ціни в грн на імпортні товари".

За словами експерта, НБУ підняттям курсу долара на 25% зробив насамперед позитивну дію для експортерів. Раніше їм виручку за продану продукцію доводилося продавати за курсом 29, тепер можуть продавати державі за новим курсом – 36,5686 грн/долар.

Крім того, іноземна допомога, ресурси, які надходять до бюджету України, також доводилося зараховувати за курсом 29 грн/1 долар. Тепер це на 25% вагоміше, відчутніше.

Також є певні обмеження, які дозволяють утримати ринок готівкової валюти. Зроблено обмежувачі проти спроб організувати валютний туризм", – зазначає Олексій Плотніков.

Він акцентує, що таке підвищення курсу долара позначиться на цінах на пальне, на інфляції.

"Але навіть коли пальне купували, умовно кажучи, за валюту, придбану за курсом 29 грн/1 долар, все одно для АЗС виставляли цей курс з урахуванням ринкового – близько 36 грн за долар. Тож не можна говорити, що все одразу на чверть подорожчає. Подорожчання буде, але не пропорційним до зміни курсу", – запевняє економіст.

Щодо валютного туризму Олексій Плотніков зазначає, що, коли у нас існував курс 29 грн/1 долар, закордонні банки та платіжні системи Visa International, Mastercard International здійснювали переведення в готівку гривневих карток у долари при знятті в банкоматах, користуючись офіційним курсом.

"Виходило, що громадянин брав гривневу картку, виїжджав за межі України, умовно кажучи до Польщі, де знімав долари у відповідних банкоматах. І курс конвертації виходив трохи більше 29 грн за один долар. А повертаючись до України, такий "валютний турист" продавав долари вже за ринковим курсом – близько 36 грн за 1 долар. І мав 25% маржі. Фактично це був не дуже масштабний, але бізнес, – пояснює експерт. – Зараз, коли офіційний курс зрівнявся з ринковим, цей бізнес сам по собі втратив будь-який сенс".

Наразі спекуляції на курсі неможливі

Економічний експерт Данило Монін також вважає, що саме підняття доларового курсу знімало проблеми спекуляцій на різниці 25% між офіційним курсом та курсом, яким долар реально можна було купити.

"Наразі жодні подібні спекуляції неможливі. Бо закордоном можна зняти з картки лише 12,5 тисячі гривень на тиждень. Тому з урахуванням логістичних витрат такі поїздки тепер економічно невигідні", – наголошує експерт.

Ну, а те, що цією дією збільшиться інфляція – розумів навіть НБУ, зазначає Данило Монін. Саме тому центробанк свій прогноз щодо інфляції за рік підняв з 25 до 30%.

Читайте також на порталі "Коментарі" — небачений стрибок долара та стабільність євро: хто на цьому заробить і як.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини