Головна Новини Бізнес фінанси "Індекс Біг-Маку": курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist
commentss НОВИНИ Всі новини

"Індекс Біг-Маку": курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist

За допомогою «індексу Біг-Маку» вже не один рік розраховується справедлива вартість валют в різних країнах світу

15 січня 2021, 13:58
Поділіться публікацією:

Згідно з "індексом Біг-Маку", вартість української гривні на ринку валют недооцінена на 61%. Відповідний рейтинг "бургерномікі" опублікований журналом The Economist.

"Індекс Біг-Маку": курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist

Курс нацвалюти згідно "індексу Біг-Мака" не має перевищувати 11 грн/долар. Фото: The Economist

Зважаючи на розрахунки цього індексу, українці повинні б мати курс 10,95 грн за долар.

”Індекс Біг-Маку”: курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist - фото 2

Як співробітники The Economist обчислюють, на їхню думку, справедливу вартість різних валют? Вони порівнюють купівельну спроможність жителів багатьох країнах на прикладі звичайного Біг-Маку із "Макдональдса". За основу береться ціна бургера в США — нині це 5,66 долара.

"Біг Мак коштує 62 гривні в Україні і 5,66 долара в США. Передбачуваний обмінний курс — 10,95. Різниця між цим і фактичним обмінним курсом 28,14 передбачає, що українська гривня недооцінена на 61,1%", — повідомляють журналісти.

Варто відзначити, що з таким показником Україна замикає п'ятірку країн із найбільш недооціненими валютами. Її "сусідами" стали Ліван, РФ, Туреччина і Південно-Африканська Республіка (ПАР).

”Індекс Біг-Маку”: курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist - фото 3

"Бігмаковський" показник у порівнянні з минулим роком зріс, адже раніше знецінення гривні дорівнювало 58,1%. А у 2019 році українська валюта і зовсім була визнана найбільш недооціненою з усіх валют світу.

Цікаво, що в рейтингу виявилося також три країни, чия валюта, відповідно до індексу, переоцінена. Це Норвегія (крона, +7,5%), Швеція (крона, +12,6%) і Швейцарія (франк, +8,8%).

”Індекс Біг-Маку”: курс гривні повинен становити 10,95 за долар — The Economist - фото 4

Для довідки. "Індекс Біг-Маку" і відповідне визначення "бургерноміка" винайшли представники видання The Economist ще в 1986 році. Такий розрахунок може бути легким орієнтиром для "правильного" курсу валют в різних країнах. Його базують "на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС) і уявленні про те, що в довгостроковій перспективі обмінні курси можуть рухатися у напрямку до вирівнювання цін на однакові товари і послуги (тут це гамбургер) у будь-яких двох країнах".

Зрозуміло, "індекс Біг-Маку" не може вважатися точним показником, але він уже міцно закріпився як глобальний стандарт. Формула індексу навіть включена до деяких посібників з економіки.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, як локдаун може вплинути на курс валют в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини