Головна Новини Бізнес фінанси Курс валют та інфляція в Україні: що на нас чекає у лютому
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс валют та інфляція в Україні: що на нас чекає у лютому

Що відбувається на валютному ринку і чи можна вплинути на ситуацію

26 січня 2022, 15:49 comments1691
Поділіться публікацією:

Чого очікувати українцям у лютому від курсу валют, що буде з інфляцією? Які фактори та як можуть на це вплинути? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Курс валют та інфляція в Україні: що на нас чекає у лютому

Курс валют в Україні. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Прогноз до кінця року залишається в цілому позитивним, гіперінфляції вдасться уникнути

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач упевнений, що стримати інфляцію за нинішніх умов практично неможливо.

"Її причини — у світових економічних процесах (у тому числі на ринку енергоносіїв) та підвищенні ризиків нової агресії з боку Росії", — пояснює він.

На думку Андрія Длігача, Нацбанк грамотно підвищує ставку. А ось Кабмін використовує антиринкові методи регулювання цін, що підвищує ризики для бізнесу, що, зрештою, впливає на зростання інфляції.

"Слід дивитися не лише на поточний рівень зростання споживчих цін, а й на значне зростання цін у промисловому секторі, – вважає експерт. – Проте прогноз до кінця року залишається загалом позитивним, гіперінфляції вдасться уникнути".

Щодо курсу валют, то радикально (у гіршому випадку) гривня просяде в межах 29,5, вважає Андрій Длігач.

Ситуація погіршуватиметься. Тим більше, що існує ризик нових карантинних обмежень, пов'язаних із пандемією

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ попереджає, що на фінансово-економічну ситуацію в Україні, на інфляційні процеси впливатиме дорожчий імпорт, насамперед енергетичний.

"Дефіцит природного газу у лютому загостриться. Доведеться закуповувати додаткові обсяги. На це накладається зростання цін на нафту та нафтопродукти, – каже експерт. – У першому кварталі дефіцит газу у нашій системі, за даними Укртрансгазу, становитиме 2 млрд кубів. За нинішніми спотовими цінами – це 2 млрд доларів. Рік тому ми витратили б лише 500 млн доларів на такий же обсяг газу. Зрозуміло, що не всі ці обсяги можуть бути закуплені у лютому. Але частина так точно".

За нашим сировинним експортом ситуація може бути не такою благополучною, як у лютому-2021, коли серйозно зростали ціни на метал і залізну руду. Цього року ціна на них, швидше за все, виявиться нижчою, зазначає Олексій Кущ.

При цьому інфляція продовжить розкручуватися, підстьобнута ще й січневою девальвацією гривні.

"Все це позначиться на цінах у лютому. Насамперед, на подорожчанні імпортних товарів, нафтопродуктах на заправках, – прогнозує експерт. – Не виключено, що у лютому почне розігруватись сценарій зміни монетарної політики Федеральної резервної системи США. Навіть якщо цього не станеться наступного місяця, сам факт можливої зміни політики ФРС у бік посилення, підвищення процентних ставок закладатиметься в базовий сценарій фінансових гравців. Для України це може призвести до відтоку спекулятивних інвестицій з ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Відповідно – збільшенням прибутковості з ОВДП на первинних аукціонах, щоб хоч когось утримати. Як наслідок – уповільниться динаміка кредитування реального сектора економіки".

Тож ситуація погіршуватиметься, упевнений Олексій Кущ. Тим більше, що існує ризик нових карантинних обмежень, пов'язаних із пандемією.

"Щодо курсу – думаю, з невеликими корекціями та зупинками рухатимемося у бік девальвації. Є варіант, що гривня стабілізується і навіть дещо зміцниться. Наприклад, якщо аграрії почнуть заводити гроші під майбутній урожай, посівні роботи. Але, швидше за все, курс коливатиметься між 28 та 29 грн за 1 долар", – резюмує експерт.

Інфляційні очікування залишаться, секторальна інфляція буде, але сподіваємось, що долар хоча б не переступить 30 грн

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривоніс зазначає:

"На жаль, ми воєдино зібрали таку кількість факторів, що навіть не зрозуміло, який із них виявиться чільним у процесах здешевлення нацвалюти та ситуації з інфляцією. Чи холодним буде лютий, чи буде агресивна фаза війни, коли почнеться чергова хвиля COVID-19? Це питання, на які економісти не мають відповідей, але саме вони серед інших факторів можуть викликати найбільше дискусій".

Друга лінія факторів, за словами експерта, – бюджет, зарплати, соціальні виплати.

"На них точно не вистачатиме грошей. Особливо з урахуванням наших апетитів на "Велике будівництво". Все це додатково нагнітатиме інфляційні очікування", – прогнозує Андрій Кривоніс.

На цьому фоні, наголошує він, наповнення бюджету за рахунок європейської фінансової допомоги виглядає безперспективно – ми швидше витратимо, ніж матимемо економічний ефект.

"До зовнішніх факторів, які впливають на курс, слід зарахувати події за кордоном. На долар, євро, рубль вистачає тисків у своїх країнах та у світі в цілому, – каже експерт. – І у цьому наборі факторів українська економіка має знайти свій шлях. Інфляційні очікування залишаться, секторальна інфляція буде, але сподіваюся, що долар хоча б не переступить 30 грн. Єдиний позитивний момент лютого – це найкоротший місяць".

Раніше на порталі "Коментарі" — Бізнес в умовах COVID, дефіциту енергоресурсів та фіскального навантаження: чого чекати підприємцям .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини