Головна Новини Бізнес фінанси Менше 40 грн на годину: як в Україні підвищиться мінімалка з нового року
commentss НОВИНИ Всі новини

Менше 40 грн на годину: як в Україні підвищиться мінімалка з нового року

Експерти розповіли, як можна в Україні підвищити рівень мінімальної зарплати в 2021 році

6 листопада 2020, 17:20 comments5150
Поділіться публікацією:

З наступного року в Україні зросте розмір мінімальної заробітної плати до 6000 грн. Саме таку суму передбачає закон про держбюджет. Вчора, 5 листопада, Верховна Рада в першому читанні проголосувала за проект Державного бюджету на 2021. Документ підтримали 275 нардепів.

Менше 40 грн на годину: як в Україні підвищиться мінімалка з нового року

Так, в 2021 році мінімальна заробітна плата в місячному розмірі буде складати:

- з 1 січня — 6000 грн,

- з 1 липня — 6500.

У погодинному розмірі це дорівнює:

- з 1 січня — 36,11 грн,

- з 1 липня — 39,12 грн.

Як пояснив нам Андрій Гарнат — економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України", мінімальна заробітна плата — це, по суті своїй в Україні, інструмент маніпуляції свідомістю громадян для чергового уряду, який вважає, що "підвищення мінімальної зарплати стимулює зростання споживчого попиту, забезпечує детінізацію "сірих" зарплат...".

"У комерційному секторі мінімальна зарплата наочно відображає помилкову фіскальну політику, яку вже тривалий час проводить держава, коли сукупний податок на фонд оплати праці становить 41,5%. Завдяки чому ми маємо колосальний розрив між реальною і мінімальної з/п — і відсутність ініціативи в напрямку тієї самої детінізації", — заявив експерт.

Тоді як економічний і політичний експерт Борис Кушнірук абсурдною називає ситуацію, коли мінімальна зарплата (МЗП) і прожитковий мінімум (ПМ) — разюче відрізняються.

"Але ми не можемо собі дозволити просто підняти ПМ до рівня МЗП, тому що це соціально справедливо. Виходити треба з реального стану економіки. Зарплата не піднімається законом або указом, як у нас деколи роблять. Чим більше додаткова вартість, тим вище зарплати. Це працює саме так, а не за допомогою адміністративних важелів. Тому що підняття МЗП (і в вересні цього року, і двічі — до 6, 5 тис.) — в майбутньому році, це — удар по малому і середньому бізнесу, з якого будуть брати більше податків. Куди логічніше було б знизити ставку ЄСВ для малого і середнього бізнесу. Так зменшиться навантаження на фонд оплати праці. І є шанс, що реальна МЗП буде підніматися природним шляхом. Поступово і її, і ПМ можна вивести на реальний рівень. Але зробити все відразу і швидко — неможливо", — резюмує Борис Кушнірук.

Нагадаємо, експерти спрогнозували, який курс долара чекати українцям під Новий рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини