Головна Новини Бізнес фінанси На «Укрзалізниці» знайшли фінансові схеми, в яких може фігурувати Марк Магалецький із ЄБРР, — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

На «Укрзалізниці» знайшли фінансові схеми, в яких може фігурувати Марк Магалецький із ЄБРР, — ЗМІ

Йдеться про ймовірну підтасовуванні результатів торгів на великих проектах "Укрзалізниці"

20 липня 2021, 11:07
Поділіться публікацією:

У маніпуляціях з деякими тендерами "Укрзалізниці", які проводяться за правилами ЄБРР, може бути замішаний заступник голови офісу банку в Києві Марк Магалецький. Про це інформує видання "Дело".

На «Укрзалізниці» знайшли фінансові схеми, в яких може фігурувати Марк Магалецький із ЄБРР, — ЗМІ

Представник ЄБРР Марк Магалецький фігурує у схема "УЗ" — ЗМІ. Фото ілюстративне

У 2019 "УЗ", ЄБРР і Європейський інвестиційний банк повідомили про готовність електрифікувати дві ділянки залізниці до Миколаєва — від станцій Долинська з боку Кропивницького (148 км) і Колосівка з боку Одеси (105 км). Для цієї мети банкіри сумарно виділили кредит на 366 млн євро.

Тендер із відбору підрядника для першої фази проєкту (Долинська) оголосили в січні 2020 року.

Посилаючись на джерело в "УЗ", журналісти "Дела" відзначають, що китайська компанія і азербайджанський концерн Atef, які подали найнижчі цінові пропозиції, не відповідали  низці оціночних критеріїв. Тому Комітет з оцінки тендерних пропозицій довелося запросив підтвердження ЄБРР для присудження контракту казахсько-турецького консорціуму компаній Integra Construction KZ і TasYapi.

У травні 2021 року, ЄБРР підтвердив свою згоду з присудження контракту Integra-TasYapi. Однак уже на початку липня в "УЗ" визнали переможцем компанію Atef.

"Дело", посилаючись на все того ж співрозмовника з "УЗ", повідомляють, що таку вказівку нібито дав куратор кредитів ЄБРР Марк Магалецький.

Друга історія стосується тендеру в рамках проєкту, за яким в 2019 році ЄБРР виділив "Укрзалізниці" 100 млн доларів на модернізацію пріоритетних залізничних ліній.

"У 2020 році" УЗ "оголосила торги по лоту №4 — "Кріплення рельсове пружне з анкером Р65 в комплекті — 569296 комплектів". У тендері взяли участь дві українські компанії ("Корпорація КРТ" і Роменський завод "Тракторозапчастина") і дві іноземні (Plastwil Sp. Z. o.o. з Польщі та Vossloh Fastening Systems GmbH з Німеччини). [...] Переможцем була оголошена німецька Vossloh, бо у поляків пропозиція була на 165 тисяч доларів дорожче. Однак польська компанія оскаржила результати тендеру в суді, і з судових документів стало ясно, що насправді тендер пройшов не так прозоро", — йдеться в матеріалі.

Виявилося, що Vossloh взагалі не вказала в системі ЄБРР розмір свого цінової пропозиції — всюди стояли нулі.

Цінову пропозицію поляків відхилили, бо вона перевищувала ліміт в 5,7 млн доларів на цю закупівлю. При цьому фінальний контракт з Vossloh був укладений на 6,55 млн доларів.

"Суд першої, а потім і апеляційної інстанції задовольнив позов польської Plastwil частково, заборонивши "УЗ" укладати договір із німецькою Vossloh. Але при цьому відмовився зобов'язувати держкомпанію підписувати контракт з поляками, оскільки мова йде про гроші ЄБРР", — пишуть журналісти.

Джерело "Дела" в "УЗ" стверджує, що за "перемогою" Vossloh також знаходиться Марк Магалецький.

"Саме він нібито нарекомендував німцям подавати "порожню" пропозицію, щоб потім послатися на "технічну помилку", але мати люфт для внесення більш вигідної, ніж у конкурентів, пропозиції. За іншою версією, яка також циркулює в кулуарах "УЗ", учасники взагалі не бачили Vossloh в системі в процесі подачі документів і до оголошення результатів", — йдеться в матеріалі.

Раніше ім'я Магалецького вже спливало в скандалі із ймовірно непрозорими схемами з підрядниками дорожнього будівництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини