Головна Новини Бізнес фінанси Надходження до держбюджету та фінансова допомога від міжнародних організацій: що розповів міністр фінансів
commentss НОВИНИ Всі новини

Надходження до держбюджету та фінансова допомога від міжнародних організацій: що розповів міністр фінансів

Яка ситуація в сфері фінансів України через місяць з початку повномасштабного вторгнення

30 березня 2022, 19:52
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, яка ситуація з видатками та держбюджетом, надходженнями від міжнародних організацій. Про це відомо з брифінгу.

Надходження до держбюджету та фінансова допомога від міжнародних організацій: що розповів міністр фінансів

Фото ілюстративне / Pixabay

Наразі перед бюджетом стоять головні виклики: забезпечити фінансування армії та безперебійні виплати громадянам (пенсії, соцвиплати, допомога). За рішенням уряду всі кошти, які не є нагальними Мінфін спрямовує в резервний фонд, а звідти на підтримку пріоритетних напрямів фінансування.

За програмою "єПідтримка" кошти отримали 3,5 млн українців, а заявок надійшло більше 4 млн. Тож найближчим часом ці видатки будуть профінансовані. Мінфін виконує рішення президента щодо підвищення виплат військовослужбовцям в заявлених обсягах та виплат сім'ям загиблих — до 15 млн грн. Наразі — це основні видатки, які міністерство здійснює.

"Економіка працює в режимі воєнного стану. Це негативно позначається на сплаті податків. Деякий бізнес авансовано сплатив податки, що дозволило в березні безперебійно здійснювати всі платежі. За цей місяць недовиконання планових показників по сплаті ПДВ складає 7,5 млрд грн. Ми розуміємо чому це сталося, бо багато підприємців припинили свою роботу", — наголосив міністр.

Щодо надходжень в бюджет з митниць, то вони теж скоротилися, зазначає чиновник. За березень сума сплаченого мита становить п'яту частину від довоєнного стану — 6,7 млрд грн, а до 24 лютого було 32 млрд гривень.

Мінфін разом з Нацбанком запустили продаж військових облігацій. Вже було проведено п'ять аукціонів та згенеровано 30 млрд грн до держбюджету. За словами міністра, наразі є можливість придбати навіть одну облігацію, її ціна 1000 грн. Це гарна підтримка бюджету  в період воєнного стану. На відкритих в НБУ рахунках для ЗСУ акумульовано 13 млрд грн, рахунку для гуманітарних потреб — 328 млн грн.

Іноземні інституції та організації надають підтримку Україні. Незабаром бюджет отримає 3 млрд євро. Наразі на рахунки Казначейства перераховано допомогу від МВФ — 1,4 млрд доларів та макрофінансовану допомогу ЄС 600 млн євро. Від Світового банку сума допомоги становить — 312 млн євро, Європейського інвестиційного банку — 639 млн євро. Уряд Італії вже надав грантову допомогу в розмірі 110 млн євро. Днями було підписано угоду з французьким урядом — французьким агенством розвитку. Україна отримає кредит на суму 300 млн євро строком на 15 років на пільгових умовах.

Як повідомляв портал, експерти розповіли, як ще держава може допомогти бізнесу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини