Головна Новини Бізнес фінанси НБУ відреагував на запровадження обігу російського рубля на тимчасово захоплених територіях України
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ відреагував на запровадження обігу російського рубля на тимчасово захоплених територіях України

НБУ наголошує, що обіг рубля незаконний на окупованих територіях

29 березня 2022, 10:40
Поділіться публікацією:

Обмеження обігу національної валюти та введення в обіг російського рубля на тимчасово окупованих територіях — це порушення міжнародних норм права. Про це повідомили в прес-службі Нацбанку.

НБУ відреагував на запровадження обігу російського рубля на тимчасово захоплених територіях України

Національний банк України, фото Вікіпедія

НБУ наголосив, що такі дії рф та центрального банку росії є неприпустимими. Зокрема, відомо, про насаджування рубля на територіях Запорізької та Херсонської областей.

Відповідно до Конституції України єдина грошова одиниця України — це гривня, а випуск та обіг на території України інших грошових одиниць чи грошових сурогатів як засобів платежу заборонено. Банківська система продовжує забезпечувати обіг гривні на тимчасово захоплених територіях.

НБУ наголошує, що будь-яке обмеження обігу гривні неприйнятне, а центральний банк росії повинен негайно припинити запроваджувати  обіг інших платіжних засобів на тимчасово захопленій території України.

"Таким чином росія створює додаткові передумови для гуманітарної кризи на тимчасово захоплених територіях України. Держава-агресор повинна припинити свої спроби фінансового терору українців", — йдеться в повідомленні.

Нацбанк звернувся до офісу Генерального прокурора України щодо порушень в фінансовій сфері з боку окупантів. В заяві йдеться про те, що примусове насадження рубля має враховуватися під час підготовки позовів України до міжнародних судів.

Як повідомляв портал, озвучено прямі і непрямі втрати України від бойових дій з 24 лютого. В аналітиці Київської школи економіки КSЕ Institute вказані загальні втрати економіки — як прямі (руйнування, зупинка виробництва тощо), так і непрямі від виїзду біженців, припинення інвестування, виплат соціальної допомоги тощо. Отже, прямі збитки інфраструктури на 24 березня складають $63 млрд або 1,8 трлн гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини