Головна Новини Бізнес фінанси Не вище 29 гривень за долар: чи можна вірити у прогнозований урядом курс валют
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Не вище 29 гривень за долар: чи можна вірити у прогнозований урядом курс валют

Експерти розповіли, чи є передумови для різкого коливання курсу національної валюти

26 серпня 2020, 12:53 comments1621
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль переконаний, що до кінця 2020 року курс не перевищить позначку у 29 грн за долар. "Коментарі" з'ясували в експертів, чого очікувати від гривні восени та внаслідок чого нацвалюта може зміцнитися або ослабнути.

Не вище 29 гривень за долар: чи можна вірити у прогнозований урядом курс валют

"Курсова і монетарна політики НБУ залишаються в розумних і очікуваних рамках"

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак не очікує восени різких рухів курсу гривні до основних валют. Якщо, звичайно, не трапляться якісь серйозні та непередбачені події — як позитивні, так і негативні.

"У вересні Україна повинна виплатити пікові платежі за закордонними боргами. Однак на рахунках Казначейства і в золотовалютних резервах Нацбанку вже зарезервовані необхідні суми", — зазначає Тарас Козак.

Курсова і монетарна політики НБУ, за словами експерта, залишаються в розумних і очікуваних рамках.

Тарас Козак впевнений: "Сприятлива для України кон'юнктура цін на імпортні та експортні товари, високі обсяги переказів від українців, що працюють за кордоном, а також непогані прогнози врожаю-2020 дозволяють зробити прогноз коливання курсу гривні до долара в діапазоні 26-28 грн / доларів до кінця року".

"Можна очікувати короткострокових девальваційних стрибків до 29,2-29,6 грн за долар"

Сезонної девальвації національної валюти восени — взимку не уникнути, але валюта ослабне в розумних межах. Так вважає економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов.

"Єдиним можливим, не сезонним фактором впливу на курс стане друга хвиля зараження COVID-19 і частковий повторний локдаун економіки в листопаді-грудні. Але з огляду на опрацьовані методи протидії структурній економічній кризі (фіскальна підтримка, диджиталізація робочого процесу) і гранично стабільний сценарій для гривні в кризові місяці, не варто очікувати її сильної девальвації та виходу за межі 29 грн за долар у 2020 році", — каже Андріан Пантюхов.

Він підкреслює, що системний фактор валютного балансу в країні — торгівля, продемонструвала стійкість експорту до минулих турбулентностей: падіння імпорту значніше падіння експорту (17% і 13% падіння г-г за квітень — липень відповідно). Можна сказати, що порушення балансу відбувається на користь зміцнення гривні.

"Але сезонні фактори впливу диктують валюті помірну девальвацію, — продовжує експерт. — Після закінчення експорту агропродукції в серпні — вересні, зменшується приплив іноземної валюти. Це поступово призводить долар до річного пікового значення. Крім того, органічний приплив валюти буде лімітований настроями експортерів, які можуть притримувати валютні залишки в разі економічної невизначеності".

На вересень, нагадує Адріан Пантюхов, також припадають великі платежі по валютному боргу (євробонди 1,8 млрд доларів, МВФ 0,4 — 0,5 млрд доларів). Але проведена політика НБУ по помірного стримування курсу на кордоні 27,3-27,4 і тривалий патерн скупки валюти в резерви забезпечили наповнення золотовалютних резервів (ЗВР) до максимальних рівнів з 2011-го року. Так, в серпні в ЗВР орієнтовно знаходиться 29 млрд доларів (+1 млрд доларів до липня). З огляду на, що в жовтні — грудні середньомісячні виплати складуть 0,4 млрд доларів, це — посильна сума для бюджету України, впевнений експерт.

"Втім, курсова політика НБУ коригує вплив наявнийх факторів, — відзначає Адріан Пантюхов. — У червні — липні, 2-3% девальвації в день НБУ сприймав як органічний дисбаланс попиту над пропозицією, а ревальвацію на такі ж значення — не природним надлишком валюти на міжбанку. НБУ з радістю підтримує нижні межі зміцнення курсу, позначаючи курсовий таргет на день інтервенціями по 20-50 млн доларів. Але неохоче продає валюту під час зміцнення. Тому можна очікувати короткострокових девальваційних стрибків до 29,2-29,6 грн за долар, з подальшим відкотом до 28,8-29 грн за долар до кінця року".

"Передумов для різкого коливання курсу національної валюти немає"

Політичний і економічний експерт Валерій Клочок дотримується думки, що основними факторами, які будуть впливати на курсову стабільність, стануть наші зобов'язання з обслуговування боргу, нові запозичення на зовнішньому ринку, експорт сільгосппродукції та надходження валюти від українських гастарбайтерів.

"Станом на 30 червня державний і гарантований державою борг України становив 85,01 млрд доларів, — нагадує експерт. — Основною валютою зовнішніх кредитів є американський долар — 36,61%. Євро становить 13%, гривня — 34,68%".

У порівнянні з минулим роком (станом на 1 січня 2019) частка боргів в доларах США зменшилася більш ніж на 7 процентних пунктів. Як наслідок — маємо менше навантаження на курс долара в частині обслуговування боргів в іноземній валюті, пояснює Валерій Клочок.

Водночас, відзначає він, активна боргова політика влади сприяла тому, що за 8 місяців графік поточних боргових зобов'язань збільшився на 112 млрд грн (до 512 млрд на 1 серпня). При цьому державний зовнішній борг зменшився на 23 млрд.

"Ми стали більше позичати на внутрішньому ринку через ОВДП, на що власне і спрямована стратегія влади з обслуговування боргів. Втім, номінально сума заборгованості постійно зростає", — говорить експерт.

Перераховані фактори, за його словами, вказують, що передумов для різкого коливання курсу національної валюти немає. Також Україна успішно продовжує залучати кредити в іноземній валюті, задовольняти внутрішній ринок. Йдеться, зокрема, про останні рішення парламенту щодо ратифікації угод з Європейським Союзом і Європейським інвестиційним банком.

Обсяг експорту продукції сільського господарства також істотно може вплинути на курсову стабільність, впевнений Валерій Клочок.

"Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України досить скоромно скоригувало прогноз виробництва зернових врожаю 2020 на бік зменшення: з 72,1 млн т до близько 70 млн тонн. І все ж, аграрії активно будуть отримувати валютну експортну виручку. Тому очікувати валютних стрибків і з цього боку не варто", — прогнозує експерт.

Він також звертає увагу, що, попри пандемію, українські заробітчани продовжують надсилати в Україну валюту. Відомо, що за 5 місяців поточного року мігранти перерахували в Україну 4,54 млрд доларів, що всього на 2,2% менше, ніж за відповідний період 2019 го.

Валерій Клочок підкреслює: "Національний банк України на цьому етапі поводиться досить обережно, утримуючи (хоча і заперечує це) курсову стабільність майже до запланованого в бюджеті 2020 курсу долара. Ринок потроху стабілізується. Влада не зацікавлена в різких рухах, особливо напередодні місцевих виборів. Звичайно, політика накопичення боргів не сприяє розвитку економіки. Але тренди зрозумілі, ринок реагує спокійно і чекати різких валютних коливань не варто".

Також повідомлялося, що стрімко падає національна валюта в Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини