Головна Новини Бізнес фінанси Підвищення світових цін на продукти: як позначиться на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення світових цін на продукти: як позначиться на Україні

Експерт пояснив, як підвищення цін на продукти харчування у світі впливатиме на ринок в Україні

9 квітня 2021, 11:27
Поділіться публікацією:

Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO, ФАО) повідомила, що світові ціни на продукти харчування ростуть десятий місяць поспіль. Як на Україні позначаться дані та прогнози ФАО?  Що і чому у нас подорожчає (подешевшає) в короткостроковій і середньостроковій перспективі? Портал "Коментарі" розбирався у ситуації разом з експертом.

Підвищення світових цін на продукти: як позначиться на Україні

Ціни на продукти. Фото з відкритих джерел

Як розповідає старший науковий співробітник ННЦ "Інститут аграрної економіки" Ігор Сабій, зростання світових цін на продукти харчування безпосередньо впливає на зростання цін на цю продукцію в Україні.

"Україна є великим експортером сировинної продукції. Крім того, в Україні відбулася монополізація цілих галузей сільського господарства як у сфері виробництва, так і сфері реалізації продукції. Тому, коли у світі росте ціна на продукти харчування, росте ціна і всередині країни. Монополісти-виробники і трейдери-монополісти не хочуть продавати свою продукцію на внутрішньому ринку дешевше, ніж за неї готові заплатити на зовнішніх", — пояснює Сабій.

Зростання цін на продукти харчування, зазначає експерт, також зумовлене внутрішніми чинниками:

- минулорічним неврожаєм, викликаним не сприятливими погодними умовами;

- зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, водовідведення, водопостачання, збільшенням мінімальної заробітної плати і, відповідно, нарахувань на неї;

- збитками, які зазнали аграрії, особливо овочівники, унаслідок запровадження протягом року необдуманих карантинних заходів;

- сезонним зменшенням надоїв молока та зменшенням поголів’я ВРХ.

За даними Держстату, у січні-лютому виробництво молока скоротилося на 4,8%  — до 1,1 млн тонн. У промисловому сегменті падіння склало 0,9%, а в господарствах населення 7,4%. При цьому, на сегмент населення припадає 60,5% загального обсягу виробництва молока.

"Зростання ціни на цукор можна було б мінімізувати, якби в Україні ефективно працювали Державний Резерв та Аграрний Фонд, — розповідає Сабій. — Ці структури мали б скуповувати цукор в українських виробників у попередні роки, коли ціни були низькими, а зараз виходити на ринок і через збільшення пропозиції знижувати ціни".

Експерт прогнозує, що в середньостроковій перспективі в Україні можуть знизитися ціни на:

- ранню городину, при умові, що Уряд знову не введе обмежувальні заходи на її продаж безпосередньо виробниками, як це було минулого року;

- курячі яйця, як наслідок сезонного збільшення яйценосності та за умови недопущення традиційної "передвеликодньої" корпоративної змови;

- молочної продукції, як наслідок сезонного збільшення надоїв;

- цукру, завдяки імпорту цукру-сирцю, про вже заявив Уряд.

"Ціни на інші продукти харчування залежатимуть від обсягів вирощення сільськогосподарської продукції нового урожаю, цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, газ", — пояснив Сабій.

Нагадаємо, експерт розповів, як можуть змінитися найближчим часом ціни на бензин в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини