Головна Новини Бізнес фінанси Подорожчання продуктів в Україні: коли стабілізуються ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання продуктів в Україні: коли стабілізуються ціни

Експерт розповіла, які продукти найбільше подорожчали в Україні та коли ціни почнуть знижуватися

26 квітня 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

В Україні зростають ціни на продукти. "Коментарі" дізналися, з чим пов'язане зростання, які прогнози на короткострокову і середньострокову перспективу.

Подорожчання продуктів в Україні: коли стабілізуються ціни

Ціни на продукти. Фото з відкритих джерел

Як розповіла аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин, ціни на продукти харчування зростають у всьому світі. Індекс продовольчих цін ФАО, який відображає щомісячний рух міжнародних цін кошика продовольчих товарів, у березні 2021 року склав 118,5 пункту, що на 2,4% вище за рівень лютого. Таким чином, цей показник зростає десятий місяць поспіль і досяг найвищого значення з червня 2014 року.

Не уникла цієї долі й Україна. Як зазначила експерт, в 2020/2021 маркетинговому році українські аграрії недоотримали значні обсяги валових зборів через несприятливі погодні умови, які знизили врожайність багатьох сільськогосподарських культур. Ринок чутливо реагує на зниження обсягів виробництва і така реакція полягає в зростанні цін.

Аналітик підкреслює, що Україна є великим експортером с/г продукції в світі та реалізує свою продукцію не тільки на внутрішньому, а й на світовому ринку. Існуючий значний попит на світовому ринку в комбінації з недовиробництвом веде до зростання цін. І не тільки на певну культуру, а також на супутні галузі, як, наприклад, вплив виробництва зернових на виробництво м'яса чи яєць.

"Навесні 2021 року найбільш високі темпи зростання цін продемонстрували соняшникова олія, цукор і курячі яйця, приріст цін за якими перевищує 50%. За всіма цими позиціями спостерігається скорочення виробництва", — пояснила Литвин.

Однак зазначає, що на цей момент вже ведуться роботи зі стабілізації цін на ці продукти, наприклад, імпорт цукру-сирцю для подальшої доробки і реалізації, визначення граничного обсягу експорту соняшникової олії.

"Ціни на яйце стабілізуються за рахунок збільшення пропозиції від домогосподарств у літні місяці, — прогнозує Литвин. — Більш кардинальну зміну ціни може принести урожай нового маркетингового року при сприятливих погодних умовах. Уже зараз ф'ючерсні контракти на урожай нового року укладаються за ціною нижче, ніж поточна. Наприклад, ціна на пшеницю з поставкою в серпні 2021 року на 10-15% нижче поточної ціни".

Раніше повідомлялося, як зміняться ціни на продукти перед Великоднем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини