Головна Новини Бізнес фінанси Попит на первинному ринку нерухомості падає: що буде з цінами на житло
commentss НОВИНИ Всі новини

Попит на первинному ринку нерухомості падає: що буде з цінами на житло

У Дніпрі активність інвесторів знизилася на 30%, у Львові, Харкові та Одесі – на 25-27%

7 грудня 2021, 11:21
Поділіться публікацією:

До кінця грудня 2021 року попит на житло у новобудовах у містах України скоротиться як мінімум на третину. За даними фахівців галузі нерухомості, у листопаді, порівняно зі серпнем, кількість угод на первинному ринку столиці вже зменшилася в середньому на 35%. Про це йдеться у матеріалі UBR.

Попит на первинному ринку нерухомості падає: що буде з цінами на житло

Попит на первинному ринку нерухомості падає: що буде з цінами на житло - фото з відкритих джерел

Наприклад, у Дніпрі активність інвесторів знизилася на 30%, у Львові, Харкові та Одесі – на 25-27%.

За словами голови Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрія Піти, основна причина, у зв'язку з якою активність впала, стало швидке подорожчання квадратного метра. Темпи зростання не зіставні з платоспроможним попитом.

Експерт додав, що з минулого року та протягом 2021 року ціни на нерухомість на первинному ринку у великих українських містах злетіли в середньому на 35-40%. У свою чергу, кількість угод теж підскочила за два роки на 25-30%.

" Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного " виснаження " платоспроможного попиту " , — наголосив Піта .

За прогнозом фахівця, до кінця 2021 року ситуація на "первинці" у найбільших містах України суттєво не зміниться, відповідно і ціна за "квадрат" залишиться стабільною.

При цьому Піта зазначає, що у великих українських обласних центрах до кінця грудня в 80% житлових комплексів, що зводяться, введуть системи знижок у розмірі 5-15%. Однак вони все одно не сприятимуть різкому зростанню попиту.

Раніше у матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що перші місяці 2022 року на ринку нерухомості ознаменуються стабільністю цін, але вже навесні вартість житла в Україні може зрости. Так, за перше півріччя ціни можуть підскочити на 5%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини