Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO, ФАО) повідомила, що світові ціни на продукти харчування ростуть десятий місяць поспіль. Як на Україні позначаться дані та прогнози ФАО? Що і чому у нас подорожчає (подешевшає) в короткостроковій і середньостроковій перспективі? Портал "Коментарі" розбирався у ситуації разом з експертом.
Ціни на продукти. Фото з відкритих джерел
Як розповідає старший науковий співробітник ННЦ "Інститут аграрної економіки" Ігор Сабій, зростання світових цін на продукти харчування безпосередньо впливає на зростання цін на цю продукцію в Україні.
Зростання цін на продукти харчування, зазначає експерт, також зумовлене внутрішніми чинниками:
- минулорічним неврожаєм, викликаним не сприятливими погодними умовами;
- зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, водовідведення, водопостачання, збільшенням мінімальної заробітної плати і, відповідно, нарахувань на неї;
- збитками, які зазнали аграрії, особливо овочівники, унаслідок запровадження протягом року необдуманих карантинних заходів;
- сезонним зменшенням надоїв молока та зменшенням поголів’я ВРХ.
За даними Держстату, у січні-лютому виробництво молока скоротилося на 4,8% — до 1,1 млн тонн. У промисловому сегменті падіння склало 0,9%, а в господарствах населення 7,4%. При цьому, на сегмент населення припадає 60,5% загального обсягу виробництва молока.
Експерт прогнозує, що в середньостроковій перспективі в Україні можуть знизитися ціни на:
- ранню городину, при умові, що Уряд знову не введе обмежувальні заходи на її продаж безпосередньо виробниками, як це було минулого року;
- курячі яйця, як наслідок сезонного збільшення яйценосності та за умови недопущення традиційної "передвеликодньої" корпоративної змови;
- молочної продукції, як наслідок сезонного збільшення надоїв;
- цукру, завдяки імпорту цукру-сирцю, про вже заявив Уряд.
Нагадаємо, експерт розповів, як можуть змінитися найближчим часом ціни на бензин в Україні.
Новини