Головна Новини Бізнес фінанси Приватизація на тлі війни: скільки грошей з продажу держмайна вже надійшло у 2023
commentss НОВИНИ Всі новини

Приватизація на тлі війни: скільки грошей з продажу держмайна вже надійшло у 2023

Фонд держмайна вже виходить на середні показники минулого року

16 лютого 2023, 16:45
Поділіться публікацією:

З початку року до державного бюджету надійшло 645 млн гривень від приватизації державного майна. З них 464 млн гривень тільки за 14 днів лютого. Про це у соцмережі Facebook написала народна депутатка, голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

Приватизація на тлі війни: скільки грошей з продажу держмайна вже надійшло у 2023

Фото: pixabay


“Після невеликої паузи в січні, Фонд виходить на середні показники минулого року (і сподіваюсь перевершить їх). Після запуску малої приватизації по новому закону у вересні минулого року, до державного бюджету щомісяця надходило в середньому близько 470 млн гривень”, — написала вона. 


Нардепка зауважила, що всього протягом 2022 року завдяки аукціонам малої приватизації державі вдалося виручити 1,7 млрд гривень. Найдорожчими об’єктами, за які вже надійшли кошти цього року, стали: Усть-Дунайський порт (за нього отримали 201 млн грн), готель "Власта" у Львові (115 млн грн), Сторонибабський спиртзавод (142 млн грн) та Жовтневий спиртзавод (85 млн грн).


“Приватизація стимулює ділову активність, тому що об’єкти державної власності – це хороші майданчики для старту і релокації бізнесу (в них є підведені комунікації та інфраструктура), а в держави об’єктивно немає сьогодні ресурсу на модернізацію старих державних компаній”, — написала Підласа.


Крім того, виручка від приватизації спрямовується переважно на потреби оборони. 


Раніше ми запросили експертів прокоментувати рішення уряду продавати російські активи в Україні на відкритих аукціонах. За словами економіста Андрія Новака, ідея сама по собі правильна, але для неї потрібен вдалий час, адже вартість усіх активів на території держави, де відбувається війна, мінімальна. Потребу в конфіскації майна рф ніхто не ставить під сумнів, каже економіст Дмитро Яблоновський. Інше питання — що з ним робити. Держава може або якимось чином його зберігати, використовувати, але виникає питання: чи держава — ефективний власник? Крім того, вона вже має більше 3,5 тисяч підприємств. Друга альтернатива — продати це майно. Остання альтернатива правильна, це потрібно робити на конкурентних засадах, через аукціони, зауважив Яблоновський. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

16 лютого 2023, 17:43

Знакомства только для секса. Без отношений, без денег и все анонимно. Осторожно можно встретить знакомых.------ http://redirect.sk/kiska


Новини