Головна Новини Бізнес фінанси Прогноз цін на пальне в Україні на грудень: до чого готуватися автомобілістам
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз цін на пальне в Україні на грудень: до чого готуватися автомобілістам

У грудні-лютому споживання палива знижується до мінімуму, але ціна може бути прив'язана до курсу гривні

29 листопада 2021, 14:47
Поділіться публікацією:

Останнім часом ціни на пальне на автозаправках України – біль для автомобілістів, адже після суттєвого їхнього стрибка поки про зниження ніхто не говорить. В інтерв'ю порталу "Коментарі" наші експерти поділилися своїм прогнозом цін на пальне в Україні на грудень, вказавши, які фактори можуть вплинути на подорожчання (здешевлення).

Прогноз цін на пальне в Україні на грудень: до чого готуватися автомобілістам

Ціни на паливо. Фото: Fotodom

Політичні інтриги можуть серйозно нівелювати очікуване зниження цін на зовнішньому ринку нафтопродуктів

Експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД "SunOil" (мережа зі 140 АЗС) Леонід Косянчук зазначає, що за кілька днів ринок увійде до так званої "мертвої зони" споживання.

"Традиційно, у період грудень-лютий споживання знижується до мінімуму, як і рівень рентабельності роздрібного сегменту ринку нафтопродуктів. Негативні очікування нафтотрейдерів посилюються ще й несприятливою ситуацією з появою нових штамів коронавірусу (Covid Omicron), на що вже відреагували ф'ючерсні нафтові котирування: падіння становило до 14%. Не останню, хоч і короткочасну роль тут відіграла ще й ініціатива США про відкриття своїх стратегічних сировинних запасів. Своє слово може сказати і результат саміту учасників групи ОПЕК, якщо вони ухвалять рішення про зупинення виконання плану щодо збільшення нафтовидобутку 2 грудня цього року", – прогнозує Леонід Косянчук.

Він акцентує, що за нафтовими котируваннями обрушилися і світові фінансові ринки через побоювання, що швидке поширення Covid Omicron може уповільнити відновлення світової економіки – і, як наслідок, обвалить попит на пальне.

"Особливо це стосується попиту на авіапаливо, яке, як відомо, теж є продуктом нафтопереробки. Тож нам залишилося, як то кажуть, "запастись попкорном" і приготуватися", – зазначає експерт.

Що стосується конкретно ринку України, то тут, на думку Леоніда Косянчука, може "додати масла у вогонь" падіння вартості національної валюти.

"За останній тиждень гривня знецінилася майже на 1 грн/долар. Схоже, що ще інвестори почали фіксувати прибуток і виводити кошти через панічні настрої в суспільстві в очікуванні агресії РФ і "державного перевороту", анонсованого президентом країни", – пояснює експерт. – Ці політичні інтриги можуть серйозно нівелювати для нас зниження цін на зовнішньому ринку нафтопродуктів. Дочекаємось, однак, ЦУ від Мінекономіки, яке вийде до кінця тижня. Саме це й визначить цінову політику роздрібної торгівлі на першу декаду грудня".

Серйозних коливань цін на бензин у грудні в Україні не передбачається

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що паливо із нафтопродуктів у грудні навряд чи подорожчає.

"Різні коливання на ринку, які відбувалися щодо дизпалива, автогазу (пропан-бутану), відійшли у минуле. Основний фактор, як і раніше, — ціна нафти на світових ринках, а також курс валюта", – каже експерт.

Він наголошує, що нафта коливається зараз у коридорі 70-80 доларів за барель. Але на ситуацію може вплинути новий штам вірусу, що створює напружену ситуацію на біржах. Відповідно, ціни коливаються.

"Втім, зараз серйозних коливань цін на бензин у грудні всередині України не передбачається. Якщо пониження і буде, то в межах 50 копійок. Щодо валюти – ситуації гірші, – зазначає Юрій Корольчук. – Бачимо вже понад 27 грн. за долар. І це суттєве зміцнення долара, майже на 60-70 копійок. Втім, поки що ці коливання (нафти на ринках – трохи назад, долара в Україні – трохи вперед) створюють певний баланс. І в грудні навряд чи щось суттєво зміниться. Навіть розмови, що почастішали, в стилі "Путін нападе" (що навряд чи) ніяк не впливають на ситуацію з цінами на нафтопродукти, як, втім, і на газ".

Читайте також на порталі "Коментарі" – українські АЗС змінили ціни на бензин та дизельне паливо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини