Головна Новини Бізнес фінанси Прогноз цін в Україні: що подорожчає або подешевшає до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз цін в Україні: що подорожчає або подешевшає до кінця року

Україні не варто чекати різкого підвищення цін на основні продукти харчування, але через світову тенденцію до розгону інфляції ціни на продукти будуть помірно зростати

26 липня 2021, 09:12
Поділіться публікацією:

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов поділився з виданням "Коментарі" прогнозом цін на найближчий час і розповів, що подорожчає або подешевшає до кінця року. 

Прогноз цін в Україні: що подорожчає або подешевшає до кінця року

Прогноз цін в Україні. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"У серпні традиційно знижуються ціни на сезонні овочі. Так, найактивніше дешевшають продукти із "борщового" набору: капуста, буряк, картопля, морква, цибуля й помідори. Це пов'язано з новим урожаєм, який з'являється на полицях магазинів якраз до кінця літа", — говорить експерт.

За словами Адріана Пантюхова, за підсумками червня інфляція споживчих цін, зокрема для продуктів харчування і одягу, сповільнилася до -0,1% і -2,8% відповідно. Крім того, нагадує фахівець, НБУ підвищив облікову ставку до 8% вкінці липня, щоб обмежити подальше підвищення цін.

"До початку — середини осені одяг і взуття подорожчають на 5-10% на тлі зростання цін на сировину і перевезення. Крім того, важливо зазначити, що бавовна з початку року вже подорожчала на 35%", — продовжує економічний експерт.

Зернові, за словами Адріана Пантюхова, також зростуть у ціні через відновлення ділової активності та загального підвищення цін у країнах після впровадження великих стимулюючих пакетів.

Однак до кінця 2021 року нагрів економіки сповільниться, НБУ прогнозує нижчу інфляцію вже у жовтні — грудні. Україні не варто чекати різкого підвищення цін на основні продукти харчування, але через світову тенденцію до розгону інфляції ціни на продукти будуть помірно зростати. Але перехід до жорсткої монетарної політики не за горами — нещодавно НБУ підвищив ставку на 0,5%, ЦБ РФ — на 1% до 6,5%, а ФРС США, за непідтвердженими даними, підвищить ставку до кінця цього року. У такій економічній системі ціни будуть зростати повільніше.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в Україні злетіли ціни на м'ясо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини