Головна Новини Бізнес фінанси Ринок фрилансу в Україні б'є рекорди: Причини і перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок фрилансу в Україні б'є рекорди: Причини і перспективи

Безмежна свобода фрилансера граничить з самодисципліною і відповідальністю

22 березня 2023, 16:26
Поділіться публікацією:

У перші місяці 2023 року попит на фрилансерів на українському ринку праці зріс на 84% порівняно з аналогічним періодом 2022 року, пишуть "Коментарі" з посиланням на сервіс Freelancehunt.

Ринок фрилансу в Україні б'є рекорди: Причини і перспективи

Попит на фрилансерів в Україні виріс на 84%

"Ми підходимо до позначки в 20 000 зареєстрованих нових фахівців на місяць. Початок року ознаменувався черговими піками, які були навіть вищими за зростання в перші місяці війни", — розповів керівник Freelancehunt Валентин Зюзін.

Фактори, які вплинули на ринок фрилансу в Україні:

- більшість претендентів розглядають фриланс як постійне та єдине місце роботи. У Європі та США цей показник сягає 70%, а в Україні 2021 року він становив 56%;

- на фрилансі працюють кваліфіковані фахівці — зазвичай це люди 24-45 років, з досвідом 2-5 років, 80% з яких мають вищу освіту;

- це можливість для спеціалістів заробляти більше, ніж в офісі на постійній роботі;

- основний попит на послуги фрилансерів створює малий бізнес. Так, у США 70% підприємців співпрацювали з віддаленими фахівцями, 81% з них планують надалі наймати фрилансерів, а 83% погоджуються, що фрилансери дуже допомогли розвитку бізнесу;

- IT, дизайн та маркетинг стали найпопулярнішими категоріями, на які є попит із боку бізнесу.

"Враховуючи війну, економічну кризу, коронавірус та інші фактори, можна сміливо говорити про різке зростання популярності фрилансу. Найближчими роками наша країна може стати лідером у Європі за кількістю фрилансерів, а доля самозайнятих серед працездатного населення може досягати 15-20%. Торік у США цей показник дорівнював 39%, тому українському ринку є куди зростати. Але найголовніше те, що для цього є всі можливості", — пояснили в Freelancehunt.

Як писали "Коментарі", більшість українських фрилансерів змогли адаптуватись та працювали в умовах без електропостачання – 69,8%, тоді як 30,2% фахівців чекають на повернення світла, проте 72% з них змогли налаштувати свої робочі години і під графіки вимкнення електроенергії.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що бізнес не завжди дотримувався вимог щодо індексації зарплат найманим працівникам, а цьогоріч офіційно може цього не робити.

Читайте також на сайті "Коментарі" - рік повномасштабної війни: як пройшла релокація бізнесу – чи відчувається підтримка держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини