Головна Новини Бізнес фінанси Ринок нерухомості в Україні: підсумки січня та прогноз на лютий
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: підсумки січня та прогноз на лютий

Головний наслідок січня – вичікувальна позиція частини інвесторів, готових інвестувати наявні кошти на первинному ринку житла

2 лютого 2022, 08:00 comments1189
Поділіться публікацією:

Ринок нерухомості України: підсумки січня та прогноз на лютий. Чого очікувати, чому, як ті чи інші фактори можуть вплинути на ринок? Про це порталу "Коментарі" розповів Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.

Ринок нерухомості в Україні: підсумки січня та прогноз на лютий

Ринок нерухомості в Україні - фото з відкритих джерел

"У січні на первинному ринку житла, як і прогнозувалося раніше, спостерігалося відносне затишшя. Це виявилося як у ціновій динаміці (цінові коливання в об'єктах, будівництво яких почалося не пізніше грудня 2021 року, не перевищили 0,5-1%), так і в активності покупців", — зазначає експерт.

За даними аналітиків групи компаній Concept Group, попит у січні знизився в середньому на 20%. Загалом можна говорити про те, що на первинний ринок житла впливало п'ять основних факторів:

1) затяжні свята та пов'язаний із цим відпускний період частини потенційних інвесторів — у січні традиційно попит на первинному ринку житла знижується в середньому на 10-15%;

2) можлива зовнішня агресія проти України;

3) економічні наслідки можливої агресії (насамперед це стосується зростання курсу долара);

4) нова хвиля пандемії та різке зростання захворюваності;

5) наслідки відчутного зростання цін у 2021 році та поступове скорочення платоспроможного попиту.

Але головний наслідок січня, за словами Михайла Підвисоцького, вичікувальна позиція частини інвесторів, які готові інвестувати наявні кошти на первинному ринку житла. За даними Concept Group, відкладений попит на кінець січня становив близько 10%. І основним показником збільшення відкладеного попиту у другій половині січня, звичайно ж, стало очікування інвесторів на стабілізацію ситуації в країні, а також зростання курсу долара. Багато інвесторів "чекають" стабільної гривні, оскільки у багатьох заощадження саме у національній валюті.

Разом з тим говорити про те, що на первинному ринку спостерігаються якісь кризові явища, дещо передчасно. Ринок "живий", угоди здійснюються хоч і не в тому обсязі, який запланували забудовники.

"Як і раніше, найбільшою популярністю користуються об'єкти категорій комфорт і комфорт+ із створюваним самодостатнім інфраструктурним комплексом, великими рекреаційними можливостями для майбутніх мешканців. Крім цього, такі об'єкти будуються з якісніших будівельних матеріалів, у них створюються просторі лобі, зони дозвілля та відпочинку, територія таких ЖК закрита для сторонніх і вільна від автотранспорту. Але, повторюся, весь січень на покупця активно "тиснули" п'ять згаданих факторів, і в міру їхньої деактивації кількість реальних покупців поступово почне зростати", — зазначає фахівець.

Щодо лютого, то на первинному ринку варто очікувати стабільних цін і з другої половини місяця поступову реалізацію відкладеного в січні попиту (з одним вагомим застереженням: при покращенні зовнішньополітичної ситуації та стабілізації економічних процесів). Михайло Підвисоцький наголошує, що в лютому в 5% об'єктів, що будуються, можливе збільшення вартості м2 у зв'язку з переходом на новий етап будівництва. При цьому "крок" зростання вартості м2 не перевищить 5-7% у гривневому еквіваленті. Така точкова зміна цін у цілому не позначиться на ціновій динаміці всього ринку.

"Що стосується того, у що громадяни інвестуватимуть свої кошти, то більше 70% попиту припаде на якісні сучасні проекти, які враховують суттєво збільшені вимоги покупців до комфортного життя. Саме такі проекти є трендовими, що робить їх менш уразливими від різноманітних зовнішніх факторів. У сегменті житла нових форматів, попит та пропозиція зараз досить збалансовані. Але вже до кінця року попит на такі об'єкти може мінімум на 10% перевищити пропозицію", — резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — курс валют та інфляція в Україні : що нас чекає у лютому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини