Головна Новини Бізнес фінанси Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у грудні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у грудні

Наступного місяця експерт не очікує відчутного сплеску активності покупців

29 листопада 2021, 09:23 comments23316
Поділіться публікацією:

Ринок нерухомості (продаж, оренда) у грудні. Як і чому може змінитися (той самий фактор ковіду, локдауна, тарифів)? Які важливі рішення може ухвалити влада (як позитивні, так і негативні)? Своєю експертною думкою з порталом "Коментарі" поділився президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у грудні

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у грудні - фото з відкритих джерел

Так, голова АФНУ вважає, що у грудні на ринку нерухомості навряд чи станеться якийсь суттєвий сплеск активності покупців.

"Навіть психологічні особливості низки покупців, які мають намір купити нерухомість саме цього року, щоб не переносити рішення на наступний, суттєво не вплинуть на рівень попиту", — зазначає він.

За словами експерта, з одного боку, стрімке зростання цін, яке спостерігалося з другої половини 2020 і до вересня 2021 року, вже перевищило очікування та фінансові можливості потенційних покупців.

"Скорочення угод, на думку АФНУ, безпосередньо пов'язане саме з цінами, що склалися, – пояснює Юрій Піта. – В Україні досі не так ефективно працюють "джерела" поповнення попиту, як, наприклад, іпотечні програми. Для того, щоб підвищити "ресурс" покупців, кількість угод з іпотеки у загальній структурі продажів має становити щонайменше 15-20%. На сьогодні за допомогою кредитів купується лише 5-7% квартир (це з урахуванням держпрограми "Доступне житло")".

З іншого боку, продовжує президент АФНУ, зниження попиту як на первинному, так і на вторинному ринках пов'язане з карантинними обмеженнями. І частини потенційних покупців легше перечекати активну фазу пандемії та перенести покупку на один-два місяці.

"Тому цілком логічним буде те, що вартість житла у грудні залишатиметься стабільною, – наголошує Юрій Піта. – Якщо говорити про падіння попиту детальніше, то на вторинному ринку в листопаді, залежно від якісних характеристик квартир, стану будинку та його розташування, купівельна активність у найбільших містах знизилася на 10-15%. На первинному ж ринку зниження попиту в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові склало більше 20%. До речі, АФНУ ще у липні прогнозувала, що після періоду активного зростання вартості житла неодмінно настане фаза цінової стабілізації, яка може тривати від чотирьох до шести місяців. Її тривалість знову-таки залежатиме від пандемії, рівня платоспроможного попиту, загальної економічної та політичної ситуації в країні".

За словами експерта, у сегменті оренди житла у великих містах країни у жовтні-листопаді попит було реалізовано практично повністю.

"Очевидно, що з огляду на сезонність, вартість оренди квартир у найближчі 3-4 місяці залишатиметься досить стабільною. Незначні цінові зміни, що не перевищують 1-2%, можливі переважно у сегменті малогабаритних квартир радянської забудови у вдалих локаціях. Саме такі квартири мають попит у понад 60% усіх орендарів, – каже Юрій Піта. – На мою думку, на вартість оренди також вплине вартість комунальних послуг. Можна сказати, що власники квартир разом із орендарями сподіваються на те, що тарифи, наприклад, на опалення та електроенергію залишаться без істотних змін. У разі різкого подорожчання "комуналки", не виключено, що власники та орендарі шукатимуть компроміс за вартістю проживання в квартирі. Ще місяць тому ми говорили, що деякі власники можуть надати незначні знижки орендарям на час опалювального сезону. Але такі знижки навряд чи десь декларуватимуться. До того ж, вони можливі за умови проживання квартиронаймачів в квартирі, що орендується, не менше трьох-чотирьох років. Але навіть такі випадки можливі лише у 7% від усіх орендованих квартир. Ну, а ситуація зі зростанням тарифів стане зрозумілою у найближчі два-три тижні".

Раніше на порталі "Коментарі" — українці не поспішають купувати квартири на "вторинці": що буде з цінами на житло.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини